Til oversigt

Danske forskere udvikler nyt molekyle til blokering af Covid-19-infektion

Et forskerhold fra Aarhus Universitet har med støtte fra Carlsbergfondet udviklet et nyt molekyle, der sætter sig på overfladen af SARS-CoV-2 viruspartikler. Derved blokeres viruspartiklernes mulighed for at trænge ind i vores celler og gøre os syge med Covid-19.

I marts 2020 uddelte Carlsbergfondet akut en Semper Ardens-bevilling på 25 millioner kroner til udvikling af metoder til diagnostik, behandling og forebyggelse af SARS-CoV-2-infektioner. Nu har forskere på projektet med professor på Aarhus Universitet Jørgen Kjems i spidsen formået et udvikle et molekyle, som sætter sig på overfladen af SARS-CoV-2-viruspartikler og derved blokerer viruspartiklernes mulighed for at trænge ind i vores celler og forårsage sygdom.

Molekylet, som tilhører en gruppe stoffer kaldet RNA-aptamerer, er baseret på samme type byggesten som mRNA-vaccinerne. Det gør det langt billigere og nemmere at fremstille end de antistoffer, der lige nu bruges til behandling af Covid-19 og til kviktest.

Forventer lave koncentrationer af SARS-CoV-2-viruspartikler

Bag forskningen, som netop er udkommet i det prestigefyldte tidsskrift PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, står blandt andre professor Jørgen Kjems fra Aarhus Universitet.

Bag forskningen, som netop er udkommet i det prestigefyldte tidsskrift PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, står blandt andre professor Jørgen Kjems fra Aarhus Universitet, der er hovedforfatter på artiklen:

”Vi er gået i gang med at afprøve hurtigtests baseret på den nye aptamer, og vi forventer hermed at kunne detektere meget lave koncentrationer af virusset,” siger Jørgen Kjems.

Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher, er begejstret over de ny resultater:

”Det er et meget vigtigt studie, som Jørgen Kjems og kolleger her har publiceret i PNAS. Selvom der nu er gået næsten to år, siden Covid-19-pandemien brød igennem, er der tydeligvis stadig behov for at udvikle præparater til bekæmpelse af coronavirus. Det viser, at det var en langsigtet beslutning at igangsætte den akutte forskningsindsats, som Carlsbergfondet tog initiativ til tilbage i marts 2020. Jeg er meget glad for, at vi nu på den baggrund står med en ny opdagelse, der forhåbentlig kan medvirke til at forhindre coronavirusset i at forårsage sygdom.”

Testet på de første corona-varianter

En aptamer er et stykke DNA eller RNA, der folder sig i en 3D-struktur, som gør det muligt at genkende et specifikt molekyle. Ved at klistre sig fast på coronavirussets spike-protein på virusoverfladen, kan den nyudviklede aptame forhindre, at virusset kan bruges som en nøgle til at trænge ind i cellerne.

Der er altså ikke tale om en ny type vaccine, men om et stof, der kan være med til at forhindre, at virus spreder sig i kroppen, når man lige er blevet smittet.

Studier i cellekultur viser, at molekylet virker mod de første varianter af coronavirus, som forskerne havde mulighed for at teste, mens de forberedte artiklen.

“Siden vi indsendte artiklen til fagfællebedømmelse, har vi arbejdet videre, og vores undersøgelser viser, at aptameren også genkender delta-varianten. Nu venter vi på eksemplarer af den nyfundne variant, omikron, så vi kan teste, om aptameren også kan genkende den,” siger Jørgen Kjems.

Læs artiklen “A serum-stable RNA aptamer specific for SARS-CoV-2 neutralizes viral entry” i PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

Til oversigt