Danskudviklet Covid-19-vaccine viser flotte resultater i første forsøg i mennesker | Carlsbergfondet
Til oversigt

Danskudviklet Covid-19-vaccine viser flotte resultater i første forsøg i mennesker

Bavarian Nordic har mandag morgen fremlagt de foreløbige resultater fra et fase 1-forsøg med en dansk Covid-19-vaccine udviklet med støtte fra Carlsbergfondet. Ifølge selskabet giver vaccinen neutraliserende antistofniveauer, der er højere end de niveauer, der er rapporteret for de allerede godkendte Covid-19-vacciner.

En ny vaccine til bekæmpelse af coronavirus viser stort potentiale. Det oplyser Bavarian Nordic, der har de kommercielle rettigheder til vaccinen, som er udviklet af bl.a. professor på Københavns Universitet Ali Salanti med støtte fra Carlsbergfondet.

Vaccinen, der bærer navnet ABNCoV2, er afprøvet på 45 raske voksne på Radhoud University Medical Centre i Holland. Alle forsøgspersoner modtog to doser af vaccinen, der er udviklet af biotekselskabet Adaptvac.

Stærk neutralisering af SARS-CoV2 varianter, inklusive Delta-varianten

Vaccinen var veltolereret i alle dosisgrupper, og der blev ikke observeret forskel i bivirkningsprofilen efter første og anden vaccination, oplyser Bavarian Nordic. Kraftig booster-effekt blev vist efter anden vaccination, hvilket resulterede i antistofniveauer, der var op til 12 gange højere end dem, der er målt i personer med overstået COVID-19 sygdom. Desuden var de neutraliserende antistofniveauer højere end dem, der er rapporteret for de eksisterende godkendte Covid-19-vacciner.

Der sås også høje neutraliserende antistofniveauer mod SARS-CoV2-virusvarianter, herunder den dominerende Delta-variant.

“Vi er utroligt begejstrede for disse første vaccineresultater i mennesker. Ikke nok med, at vaccinen er meget vel tolereret. Den inducerer også tårnhøje antistofniveauer, som ikke kun neutraliserer den oprindelige virusstamme, men også meget effektivt de nye flugt-mutationsstammer. Det kunne ikke have været meget bedre, og vi er åbenlyst meget taknemmelige for den støtte, som projektet har modtaget i sin tidlige fase fra Carlsbergfondet,” siger professor Ali Salanti.

Carlsbergfondets formand, professor Flemming Besenbacher, udtaler: 

”Det er virkelig flotte resultater, som Bavarian Nordic, Ali Salanti og kollegaer i dag kan præsentere. Det er meget glædeligt, at forskernes intense arbejde med at udvikle en coronavaccine baseret på VLP-princippet har båret frugt og endda viser sig at give rekordhøje antistofsvar i de første forsøg på mennesker. Resultaterne lover godt for de videre forsøg og dermed for fremtiden, hvor der fortsat vil være brug for vacciner mod Covid-19.”

De endelige resultater fra forsøget forventes at foreligge senere i andet halvår 2021.

Fase-2-forsøg sættes i gang senere i år

Bavarian Nordic vil videreføre udviklingen af vaccinekandidaten og har planlagt et fase 2-forsøg med op mod 210 forsøgspersoner. Ud over at skulle bekræfte resultaterne fra fase 1 er formålet med forsøget at undersøge potentialet for ABNCoV2 som en booster-vaccine for personer, der tidligere er vaccineret mod eller har været syge med Covid-19.

Forsøget vil blive afviklet på to centre i Tyskland og ventes at starte senere i august, når der er opnået godkendelse fra den etiske komité. Sideløbende forbereder Bavarian Nordic et fase 3-forsøg med ABNCoV2 i 2022, hvis gennemførelse er afhængig af opnåelsen af ekstern finansiering.

Om ABNCoV2

ABNCoV2 tilhører en ny generation af Covid-19 vaccinekandidater og er oprindeligt udviklet af AdaptVac på en såkaldt ’capsid virus like particle’ (VLP)-teknologi.

Læs mere om VLP-vaccineprincippet

AdaptVac er medlem af PREVENT-nCoV konsortiet, der har modtaget midler under Horizon 2020 EU-programmet til finansiering af det første forsøg med vaccinen i mennesker. De øvrige medlemmer af konsortiet er ExpreS2ion, Leiden University Medical Center (LUMC), Institute for Tropical Medicine (ITM) ved University of Tübingen, Institut for Immunologi og Mikrobiologi (ISIM) ved Københavns Universitet og Laboratoriet for Virology ved Wageningen University.
Til oversigt