Den Danske Ordbog får ny synonym-funktion | Carlsbergfondet
Til oversigt

Den Danske Ordbog får ny synonym-funktion

Slentre, lunte eller trisse? Ny funktion i Den Danske Ordbog skal hjælpe med at finde det helt rammende ord eller udtryk. Under overskriften “Ord i nærheden” tilføjes nemlig nu de nærmeste ord fra søsterordbogen Den Danske Begrebsordbog til hovedparten af ordene. Funktionen er udarbejdet med støtte fra Carlsbergfondet.

I dag den 12. januar tilføjer Det Danske Sprog- og Litteraturselskab en ny funktion til den gratis onlineordbog Den Danske Ordbog (ordnet.dk/ddo). Til hovedparten af ordene føjes nu de nærmeste ord fra søsterordbogen Den Danske Begrebsordbog under overskriften “Ord i nærheden”.

Den Danske Begrebsordbog udkom på tryk i 2015 og indeholder 192.000 ord og udtryk, der alle er knyttet til et opslagsord i Den Danske Ordbog. Det er denne sammenhæng, der nu udnyttes til at vise en række ord med nærliggende betydning direkte ved hvert opslagsord på ordnet.dk/ddo.

Synonymer – og mere end synonymer

Med ordene fra Den Danske Begrebsordbog får man ikke kun synonymer, man får også præsenteret ord der betyder “næsten det samme, men ikke helt”, altså “ord i nærheden”. Det kan være en kæmpe (eller kanonstor eller kolossal eller måske gevaldig?) hjælp når man skriver, for på den måde bliver man gjort opmærksom på alle de ord som man ikke lige selv kunne komme i tanke om. Man føler måske at slentre ikke er det helt rigtige udtryk, og slår det ord op. Med “Ord i nærheden” får man nu præsenteret for eksempel lunte, tulle, trisse - og også det mere generelle bevæge sig langsomt. Den nye funktion kan hjælpe med at finde det helt præcise udtryk – også når det gælder om den helt rigtige måde at gå langsomt på.

Om Den Danske Begrebsordbog

Den Danske Begrebsordbog er publiceret som trykt bog af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og udgives i kommission hos Syddansk Universitetsforlag. Arbejdet med ordbogen er støttet af Carlsbergfondet.

Om Den Danske Ordbog

Den Danske Ordbog er gratis tilgængelig på adressen ordnet.dk/ddo

Ordbogen redigeres af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, og arbejdet støttes af Carlsbergfondet, Augustinus Fonden og Kulturministeriet.Til oversigt