Doktorforsvar: Afhandling om Platons Staten ser dagens lys | Carlsbergfondet
Til oversigt

Doktorforsvar: Afhandling om Platons Staten ser dagens lys

Den første danske filosofiske kommentar til Platons Staten foreligger nu som doktordisputats med titlen ”At forandre verden - En læsning af Platons politiske filosofi i Staten”. Doktorafhandlingen forsvares i dag kl. 13 på Aarhus Universitets campus i Emdrup. Carlsbergfondet har støttet forskeren bag afhandlingen, ph.d., lektor Anne-Marie Eggert Olsen, i flere omgange.

Filosofferne skal til magten, familien afskaffes, og digterne skal ud af staten. Sådan har mange gennem tiden læst Platons Staten.

En ny doktorafhandling med titlen At forandre verden - En læsning af Platons politiske filosofi i Staten præsenterer imidlertid en ny læsning af Platons indflydelsesrige værk og perspektiverer til senere politisk og pædagogisk filosofi. Inspireret af kritisk teori, Marx og Freud undersøger ph.d. og lektor ved DPU Aarhus Universitet Anne-Marie Eggert Olsen Staten og dens grundproblem: Hvis samfundet er et menneskeværk, men mennesker er produkter af samfundet, hvordan kan forholdene så blive anderledes og bedre?

”Jeg har foretaget en aktualiserende læsning fra et nutidigt perspektiv. I betragtning af værkets kritiske analyse af demokrati, individualisme, opdragelse og uddannelse kan det vist godt forsvares. Platon er ikke blevet mindre provokerende med årene,” udtaler Anne-Marie Eggert Olsen forud for doktorforsvaret i dag den 12. januar på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet Campus Emdrup.

Anne-Marie Eggert Olsens afhandling er udkommet som bog på Aarhus Universitetsforlag. 

Læs mere om bogen hos forlaget

Læs mere om forsvaret hos Aarhus Universitet


Til oversigt