Dronning Margrethe Videnskabspris til Morten Heiberg | Carlsbergfondet
Til oversigt

H.M. Dronning Margrethe II’s Videnskabspris til Morten Heiberg

Foto: Lars Svankjær

Professor i Spaniens historie ved Københavns Universitet, Morten Rievers Heiberg, modtager H.M. Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris 2018. Prisen blev overrakt i går af Dronningen selv ved en ceremoni i Videnskabernes Selskab i går.

Morten Rievers Heiberg er en af Danmarks førende forskere inden for spansk historie og samfundsforhold. Med Semper Ardens-støtte fra Carlsbergfondet arbejder han i øjeblikket på en monografi under arbejdstitlen The Moratinos files'. The untold history of international affairs 2004-2010.

Om at modtage prisen siger Morten Rievers Heiberg:

”Jeg er dybt beæret og meget taknemmelig over at modtage HM Dronning Margrethe II’s Videnskabspris. Jeg tolker prisen ikke alene som en cadeau til undertegnede, men især som en anerkendelse af den frugtbare og meget forskelligartede forskning, der foregår ved sprogfagene på Københavns Universitet. International historie har ikke altid haft den store bevågenhed i danske forskermiljøer, men en fornem pris som denne kan være med til at sætte fokus på betydningen af arkivbaseret forskning i international politik.”

Det er Videnskabernes Selskabs præsidium, som har forestået udvælgelsen af prismodtageren efter indstilling fra selskabets medlemmer. Præsident Mogens Høgh Jensen begrunder udvælgelsen:

”Morten Rievers Heiberg lever på fornemste vis op til fundatsen for Dronning Margrethe II’s Videnskabspris. Han har præsteret en bred vifte af nybrydende videnskabelige resultater og arbejder i høj grad tværvidenskabeligt inden for tre store fagområder: historie, romanske sprog og jura. Morten Rievers Heiberg har også på fornemste vis været i stand til at formidle sin forskning og store viden til det brede publikum - ikke mindst vedrørende politiske og sociale forhold i Spanien og i særdeleshed om uafhængighedsbevægelsen i Catalonien.

Morten Rievers Heiberg har I 2018 fået udgivet en monografi om Spaniens transition til demokrati i The Harvard Cold War Studies Book Series, som er en af samtidshistorieforskningens mest prestigiøse monografiserier.

Læs mere om bogen Til oversigt