Efterårsferie i Carlsbergfamilien: Audienser, lydrejser og videnskabspodcasts | Carlsbergfondet
Til oversigt

Efterårsferie i Carlsbergfamilien: Audienser, lydrejser og videnskabspodcasts

Efterårsferien på Frederiksborg byder på omvisninger, sporlege og historiske dragter.

Efterårsferien er lige om hjørnet, og Carlsbergfamiliens to museer Ny Carlsberg Glyptotek og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg inviterer traditionen tro inden for til aktiviteter for hele familien. Er du imidlertid mere til tilbagelænet ro og fordybelse, minder vi om vores Månedens Forsker-portrætter, der i tekst, lyd og billeder giver et indblik i videnskabens veje og vildveje gennem forskernes egne personlige historier.

Hver dag er der omvisning til særudstillingen 'Leonora Christina 400 år'.

På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg byder efterårsferie-programmet blandt andet på udstillinger og omvisninger i børnehøjde. Gå eksempelvis på opdagelse i særudstillingen ’Leonora Christina 400 år’, der er tilrettelagt i anledning af 400-året for Leonora Christinas fødsel på Frederiksborg.

Gennem en række portrætter følger man Leonora Christina fra den tidlige barndom over ægteskabet med rigshofmesteren Corfitz Ulfeldt til deres landsforræderi og hendes fangenskab i Blåtårn, hvor hun skrev sin selvbiografi Jammers Minde.

I efterårsferien er der hver dag omvisning for hele familien, men udstillingen kan også opleves på egen hånd, eksempelvis gennem sporlegen Leonora Christina 400 år. Børn har også mulighed for at prøve at skrive deres egne minder med fjer og blæk, ligesom Leonora Christina gjorde det.

Læs mere om udstillingen 'Leonora Christina 400 år'

Ordener og audiens på slottet

Det Nationalhistoriske Museum byder også på særudstillingen Dannebrogordenen 350 år, der fortæller om ordenen fra Christian V’s tid og frem til i dag. Udstillingen kan udforskes på egen hånd, eksempelvis gennem sporlegen Ridder af Dannebrog, men man kan også springe på en omvisning, der foregår hver dag i efterårsferien. Det er også muligt for børnene at komme i audiens hos kongen i Audienssalen, som man gjorde det under Christian V, der indstiftede Dannebrogordenen.

Læs mere om udstillingen 'Dannebrogordenen 350 år'

Læs mere om aktiviteter for børn i efterårsferien på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg

På lydrejse til det antikke Serifos

Også på Ny Carlsberg Glyptotek i København byder efterårsferien på flere spændende aktiviteter for hele familien. Her kan man blandt andet tage på lydrejse til øen Serifos i antikken og sammen med den græske sagnhelt Perseus forsøge at besejre Medusa, hvis hår består af levende slanger.

Lydfortællingen, der indeholder lydeffekter og musik skabt af komponist Halfdan E., er for både øjne, ører, ben og arme. Børn og voksne får nemlig høretelefoner på og træder ind i en verden af lyd, som lægger op til at lave bevægelser til historien.

Læs mere om lydfortællingen

Anne Marie Carl-Nielsen: billedhugger i et mandefag

Anne Marie Carl-Nielsen foran hendes rytterstatue af Christian IX.

På Glyptoteket er det endvidere muligt at fordybe sig i udstillingen ’Anne Marie Carl-Nielsen’, der præsenterer Danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvindelige billedhugger i den største soloudstilling siden 1946. 

Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) står bag to af billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver i Danmark. Nemlig en rytterstatue af Christian IX og bronzeportene i Ribe Domkirke. På trods af, at hendes arbejde blev anerkendt og eftertragtet i hendes samtid, er det de færreste, der i dag kender Anne Marie Carl-Nielsen.

Udstillingen skildrer den kompromisløse kunstner, der insisterede på sin ret til at eksistere i et mandsdomineret fag, gennem et stort antal skitser, modeller og afstøbninger.

Det er muligt at gå på opdagelse i udstillingen på egen hånd eller deltage i en omvisning søndag d. 17. oktober kl. 12-13.

Læs mere om særudstillingen og omvisningen på Glyptoteket

Månedens Forskere i ord, lyd og billeder

Efterårsferien kan også tilbringes tilbagelænet i ro og fordybelse ved at dykke ned i Carlsbergfondets Månedens Forsker-portrætserie. Gennem hele 2021 har vi hver måned besøgt en forsker, som har modtaget en bevilling fra Carlsbergfondet. Vi taler med dem om alt fra deres videnskabelige eksperimenter og resultater til de vigtigste oplevelser og erfaringer, som de har gjort sig gennem et langt liv i videnskabens tjeneste.

Du kan se video, lytte til podcasts og læse portrætter af ni forskellige forskere inden for fagområderne humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab. Bliv blandt andet klogere på trolddomsforfølgelser i 1500-tallets Europa, igangværende og tidligere Mars-missioner, udvikling af nye og eksisterende afgrøder til brug for et mere bæredygtigt jordbrug samt runeskriftens historie og udbredelse i Danmark.  

Gå til Månedens Forsker-portrætterne Til oversigt