Egtvedpigen var slet ikke dansk | Carlsbergfondet
Til oversigt

Egtvedpigen var slet ikke dansk

Egtvedpigen, en af de mest kendte personer fra oldtiden og en central del af vores nationale forståelse, er ikke opvokset i Danmark og det tyder på, at hun faktisk først kom til Danmark kort før sin død. Det offentliggør seniorforsker ph.d. Karin Margarita Frei i dag sammen med sit internationale forskningshold i tidsskriftet Scientific Reports, Nature Publishing Group. De overraskende forskningsresultater er blevet støttet af Carlsbergfondet med over en halv million kroner.

På billedet ses en rekonstruktion af det tøj, man fandt i Egtvedpigens kiste. Egtvedpigen kan ses på Nationalmuseet - men dansker er hun altså ikke.

Som 16-18 årig døde den unge pige, og for ca. 3400 år siden - på en sommerdag i 1370 f.kr. - blev hun begravet nær Egtved By, vest for Vejle. Siden Egtvedpigens grav blev fundet i 1921, har hun været et nationalt ikon for Danmarks oldtid og omtales ofte som et af danmarkshistoriens bedst bevarede bronzealderfund.

Forskergruppen med seniorforsker ph.d. Karin Frei fra Nationalmuseet i spidsen har for første gang kortlagt detaljerede rejseaktiviteter for et forhistorisk menneske. Til at afdække aktiviteterne har de anvendt den arkæologiske sporingsmetode strontiumisotopanalyse. Strontium er et naturligt sporegrundstof, som varierer fra sted til sted afhængig af geologien. Menneskets strontiumisotopsignatur viser således, hvilken geologisk region de har levet i.

Egtvedpigens skalp.

Strontiumisotopanalyserne peger på, at Egtvedpigen blev født og opholdt sig meget af sit liv i Schwarzwald, Sydvesttyskland. Det tager ca. en måned før, man i et menneskes hår og negle kan se strontiumisotopsignaturen af opholdsstedet, og den lokale jyske signatur har ikke sat sig spor i Egtvedpigen i de sidste 6 måneders af hendes liv. Hun må derfor være død blot et par uger efter sin ankomst til Danmark. Derudover analyserne afsløre, at hun har bevæget sig over lange afstande og rejst frem og tilbage i de sidste to år af hendes liv. Med de opsigtsvækkende forskningsresultater er Egtvedpigen således gået fra at være nationalt til internationalt ikon.

Strontiumprøver af Egtvedpigen. Grafik af Marie Louise Andersson

Gruppens forskningsresultater er netop offentliggjort i det prestigefyldte online tidsskrift Scientific Reports, Nature Publishing Group samt anmeldt i Science: http://news.sciencemag.org/archaeology/2015/05/coffin-remains-tell-life-story-ancient-sun-worshiping-priestess

Læs mere om den sensationelle afsløring på politiken.dk 
Til oversigt