EliteForsk-priser til to af Carlsbergfondets Semper Ardens-forskere | Carlsbergfondet
Til oversigt

EliteForsk-priser til to af Carlsbergfondets Semper Ardens-forskere

Foto af Søren Kjeldgaard

Carlsbergfondets to Semper Ardens-forskere Rebecca Adler-Nissen og Peter Teglberg Madsen har i dag modtaget Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris 2019 for deres fremragende bidrag til dansk forskning. De to professorer forsker i hhv. national suverænitet, europæisk integration og diplomati samt havdyrs sansefysiologi med fokus på brugen af lyd.

Priserne blev uddelt i eftermiddag af H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ved et festligt arrangement i Operaen i København. Med priserne følger 1,2 millioner kroner, hvoraf 1.000.000 kroner er øremærket til forskningsaktiviteter, mens 200.000 kroner er en personlig hædersgave.

Om Peter Teglberg Madsen

Peter Teglberg Madsen er professor i biologi ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Han forsker i dyrs sansefysiologi med fokus på marinedyrs brug af lyd samt effekter af støj på havmiljøet. Peter Teglberg Madsen har udviklet avanceret måleudstyr, som monteres direkte på hvalernes hud med sugekopper. Dette har gjort det muligt at kombinere fysiologiske målinger med adfærdsstudier af dyr under deres naturlige dyk i oceanerne. Peter Teglberg Madsen har således givet os ny vigtig viden om, hvordan verdens største rovdyr finder deres føde i dybhavet, hvad deres stofomsætning er, og hvordan deres brug af lyd til kommunikation påvirkes af stigende menneskeskabte støjniveauer i verdenshavene.

Læs Danmarks Frie Forskningsfonds fulde begrundelse for indstillingen af Peter Teglberg Madsen

Læs portræt af Peter Teglberg Madsen

Læs mere om Peter Teglberg Madsens forskning støttet af Carlsbergfodet

Om Rebecca Adler-Nissen

Rebecca Adler-Nissen er professor i statskundskab ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Hun beskæftiger sig med national suverænitet, europæisk integration og diplomati og har blandt andet vist, hvordan diplomatiske forhandlinger drives af hidtil ubeskrevne normer og ritualer. Hun har udviklet nye teorier, som øger forståelsen af internationale sanktioner, herunder forståelsen af Ruslands reaktioner på sanktionerne efter krisen i Ukraine. Hun har desuden arbejdet med digital disinformation og vist, hvordan almindelige borgere spiller en vigtigere rolle for spredning af disinformation i internationale konflikter end myndigheder og medier.

Læs Danmarks Frie Forskningsfonds fulde begrundelse for indstillingen af Rebecca Adler-Nissen

Læs portræt af Rebecca Adler-Nissen

Læs mere om Rebecca Adler-Nissens forskning støtte af Carlsbergfondet

De øvrige modtagere af ElieForsk-prisen 2019 er:

  • Professor i fysik Kristian Sommer Thygesen, Institut for Fysik, Danmarks Tekniske Universitet
  • Professor i molekylærbiologi Chunaram Choudhary, Center for Protein Research, Københavns Universitet
  • Klinisk professor i medicin Niels Jessen, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet

Læs pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Til oversigt