En uge med naturvidenskab | Carlsbergfondet
Til oversigt

En uge med naturvidenskab

Foto: Carsten Andersen © Astra

Den sidste uge i september er der Naturvidenskabsfestival for skoleelever i hele Danmark. Festivalen byder på scienceforsøg, faglig fordybelse og undervisningsformer, der ligger langt fra skolehverdagen. Festivalen er bl.a. støttet af Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

Mere end 150.000 danske børn og unge kaster sig ud i videnskabens verden, når der i uge 39 for afholdes Naturvidenskabsfestival i Danmark for tyvende gang. Næsten 6.000 skoleklasser deltager over hele landet i dagene 24. – 28. september.

Naturvidenskabsfestival er en national festival, som har til formål at skabe interesse for science blandt børn og unge. Årets tema bærer titlen ”Den yderste Grænse” og skal give eleverne mulighed for at udforske naturens grænser, menneskets muligheder og begrænsninger, etikkens yderste grænse og ekstreme fysiske fænomener.

Eleverne vil fordybe sig i blandt andet enzymer, kodning, robotprogrammering, spildevand, menneskets sanser, genteknologi, organtransplantation, naturkatastrofer, laktose-allergi og søvn.

Se hvor der er aktiviteter i uge 39 

Carlsberg Mindelegat støtter Uddelingspuljen med 1 million kroner

Som en del af Naturvidenskabsfestivalen har det takket være en millionbevilling fra Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen været muligt for grundskoler at søge midler til at løfte naturfagsundervisning til et anderledes og sjovere niveau. Puljen støtter aktiviteter, hvor børn og unge tilegner sig naturfaglige kompetencer gennem nye og spændende oplevelser, der relaterer sig til festivalens tema: Den yderste Grænse.

Carlsberg Mindelegat har i 2018 givet 1,3 million kroner til Naturvidenskabsfestivalen. Heraf går 1 million kroner til puljen, der er blevet uddelt i portioner á 15.000 kr. til særlige læringsprojekter. I år er der gennem puljen søsat 70 projekter på skoler landet over.

Et af dem er projektet Cobots, hvor 4.-6. klasser på Sankt Mariæ Skole i Aalborg arbejder med robotter og lærer, hvordan de kun gør det, de er programmerede til. Eleverne skal samtidig reflektere over, hvad begrebet kunstig intelligens egentlig dækker over.

Et andet projekt er Mennesket og Solen, hvor 1.g-elever fra Høng Gymnasium på Vestsjælland undersøger menneskets forhold til solen. De vil blandt andet arbejde med grænserne for solens påvirkning af os – lige fra betydningen af mangel på sol til overeksponering.

Om Naturvidenskabsfestival

Naturvidenskabsfestival er non-kommerciel og koordineres af festivalsekretariatet hos Astra - center for læring i natur, teknik og sundhed. Naturvidenskabsfestival arbejder for, at alle børn og unge i Danmark mindst en gang om året får mulighed for at udforske, forstå og forandre verden gennem videnskab.

Henvendelser om arrangementer under Naturvidenskabsfestival kan rettes til programleder hos Naturvidenskabsfestival:

Estrid Brandorff: mobil 22 18 49 16 eller mail: eb@astra.dkTil oversigt