En uge med naturvidenskab på skemaet | Carlsbergfondet
Til oversigt

En uge med naturvidenskab på skemaet

Traditionen tro står der Naturvidenskabsfestival på programmet for mere end 150.000 danske skoleelever i uge 39. Festivalen byder på alt fra science-forsøg og faglig fordybelse til undervisningsformer, der bryder med den almindelige skolehverdag. Festivalen er bl.a. støttet af Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

Vand er et ganske simpelt kemisk stof, der findes overalt. Vand rummer kubikmeter af muligheder og åbner for undersøgelser af bl.a. vandets kredsløb, iltsvind, tsunamier, havets dyr, tangmad, mikroplast, drikkevand, forurening, vandkraft og istider.

I dagene 23. til 27. september vil mere end 150.000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser udforske vandet og hemmelighederne heri. Den landsdækkende Naturvidenskabsfestival sætter nemlig i år fokus på grundlaget for alt liv på Jorden – vand. Børn og unge i over 6.000 skoleklasser over hele Danmark tager de naturvidenskabelige dykkerbriller på for at undersøge vandets verden – fra det lokale vandhul til fjorde, søer og verdenshave. Projekterne bærer overskrifter som ”Fra bund til mund”, ”Havørredens rejser”, ”Energien i vores vand” eller ”Tanglaboratoriet” - for blot at nævne nogle få.

Fra vandmodstand til arters tilpasningsdygtighed

Et af projekterne løber af stablen på Vikingeskibsmuseet, der sammen med Boserupgård Naturcenter har arrangeret workshops, hvor 4.-6. klasseelever kommer tæt på vandets hemmeligheder ved havnen i Roskilde. Eleverne får erfaringer med modstand i forhold til forskellige materialers underlag. Der tages afsæt i det 20 tons tunge skib Havhingsten, og dets evne til at glide gennem vand undersøges. Derudover bliver der et vandlaboratorium, hvor eleverne skal undersøge vandet i havnen. Der vil blandt andet blive brugt undervandsdroner til at komme tæt på livet i havnen.

Læs mere om ”Havhingsten og vikingeskibshavnen”

På Vestskovens Naturskole i Albertslund skal 4.-6. klasser undersøge ”Stensøens hemmeligheder – Hvad gemmer sig under overfladen?” Børnene skal sætte ruser og net ud i søen hver dag i løbet af festivalugen. Disse tømmes sammen med eleverne, der også selv skal forsøge at fange deres egen fisk med fiskestænger. Fangsten undersøges nærmere, og der kigges på dens tilpasning til livet i vandet.

Læs mere om "Stensøens hemmeligheder"

Carlsberg Mindelegat støtter Uddelingspuljen med 1 million kroner

Mange af projekterne for skoleelever i Naturvidenskabsfestival-ugen er muliggjort med en stor årlig bevilling fra Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen. Bevillingen giver grundskoler mulighed for at løfte naturfagsundervisning til et anderledes og sjovere niveau. Puljen støtter aktiviteter, hvor børn og unge tilegner sig naturfaglige kompetencer gennem nye og spændende oplevelser, der relaterer sig til festivalens tema.

Carlsberg Mindelegat har i 2019 givet 1,3 million kroner til Naturvidenskabsfestivalen. Heraf går 1 million kroner til puljen, der er blevet uddelt i portioner á 15.000 kr. til særlige læringsprojekter. I år er der gennem puljen søsat 83 projekter på skoler landet over. Pengene går til indkøb af redskaber i enhver afskygning – waders, lup, fiskenet, petriskåle, mikroskoper, slanger, rør, pumper, dykkermasker osv.

Om Naturvidenskabsfestival

Naturvidenskabsfestival foregår fra d. 23. - 27. september og er arrangeret af Astra - det nationale naturfagscenter. Formålet med festivalen hvert år i uge 39 er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden gennem videnskab.

Læs mere om Naturvidenskabsfestival
Til oversigt