Fem gode podcasts om videnskab til påskeferien | Carlsbergfondet
Til oversigt

Fem gode podcasts om videnskab til påskeferien

Påskeferien står for døren, og hvad er mere nærliggende end at bruge noget af tiden på at lytte til god forskningsformidling? Hør eksempelvis Morten Kringelbach tale om, hvad det er i vores hjerne, der får os til at nyde musik, sex, mad og kunst. Eller lyt til en samtale om faktaresistens mellem Lone Frank og filosof Klemens Kappel.

Carlsbergfondets åbnede i oktober sidste år en ny podcast-kanal. Her kan man finde og abonnere på foredrag af og samtaler mellem forskere, der optræder i forbindelse med de mange events, som Carlsbergfondet løbende afholder.

På tærsklen til påskeferien anbefaler vi fem gode podcasts om alt fra den igangværende udgravning af Cæsars Forum i Rom over konsekvenser af byernes vækst til vore dages sandhedsbegreb.

Vi anbefaler

1. Hvad betyder sandhed i dag? Kan der findes flere sandheder samtidigt. Og hvad betyder det for vores virkelighedsopfattelse, hvis sandheden er til debat?
Hør professor i videnskabshistorie Helge Kragh tale om sandhedsbegrebet i 'Tag en tænkepause' fra Folkemødet 2018.

Podcast: Sandhedsbegrebet

2. Hjerneforsker ved Oxford University Morten Kringelbach har i flere år forsket i nydelse. Hvad foregår der i vores hjerne, når vi føler nydelse? Og hvordan har det bidraget til vores overlevelse? Hør Morten Kringelbach tale om det nydelsesfulde menneske i et foredrag i samtalerækken ’Det vi ved – det vi kan’ fra den 16. maj 2017.

Podcast: 'Det nydelsesfulde menneske – kunst og videnskab i hjernen'

3. Er robotten din ven? Ja, mener professor Manuela Veloso, der forsker i kunstig intelligens. Glem skrækscenarierne, for mennesket og kunstig intelligens vil i fremtiden blive stadig mere uadskillelige og bundet sammen i en evig udveksling af information og viden. Hør foredrag af Veloso holdt som en del af samtalerækken ’Det vi ved – det vi kan’ den 18. december 2018.

Podcast: 'Er robotten din ven?'

4. Verdens samlede bybefolkning vokser med 1,3 millioner mennesker hver eneste uge året rundt. Hvilke konsekvenser vil det få for klimaet, fødevaresystemerne og vores muligheder for at skabe bæredygtighed? Hør professor Karen Seto give sit bud på, hvordan vi bedst håndterer udviklingen i ”Det vi ved – Det vi kan”-foredrag fra den 2. maj 2018.

Podcast: 'Hvordan vil byernes vækst udfordre kloden og miljøet?'

5. Er vi resistente over for fakta, som ikke stemmer med vores opfattelse af virkeligheden? Det diskuterede Lone Frank og filosof Klemens Kappel under Folkemødet på Bornholm sidste år. 

Podcast: Er vi fakta-resistente?

Husk også 24 spørgsmål til Professoren

Vi anbefaler også at lytte til Radio 24Syv-programmet ”24 Spørgsmål til Professoren” med videnskabsjournalist, ph.d. Lone Frank, der hver uge inviterer en dansk forsker i studiet til samtale og videnskabelig debat, som går helt til kanten.

Den stort anlagte udgravning af Cæsars Forum i Rom er for alvor ved at tage form, så oplagt at (gen)lytte til leder af udgravningen Jan Kindberg Jacobsens samtale med Lone Frank om, hvordan der var i Rom, før det var Rom. 

Den danske arkæolog adskiller i programmet myter og fakta om Roms grundlæggelse og fortæller om det vendepunkt, som opstod med Julius Cæsar. Denne historiens første PR-ekspert og seriøse udøver af personlig branding, der fik væltet republikken og blev model for generationer af imperiets kejsere.

Podcast: Ny stor danske udgravning af Cæsars Forum

Se videoer fra den første del at udgravningen i Rom

Dyk ned i alle '24 Spørgsmål til professoren' podcasts

Til oversigt