Forskere drager på ekspedition i havet syd for Island | Carlsbergfondet
Til oversigt

Forskere drager på ekspedition i havet syd for Island

Det islandske marinbiologiske forskningscenters skib Árni Friðriksson har indledt en ekspedition i havet syd for Reykjaneshryggur. Ombord på skibet er danske og islandske forskere fra ”H.K.H. Dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttirs forskningscenter for hav, klima og samfund”, som over de næste to uger vil indsamle borekerneprøver fra havbunden samt prøver fra havet.

Formålet med ekspeditionen er at undersøge samspillet mellem klimaforandringer og havets økosystem tusinder af år tilbage i tiden. Forskerne på skibet vil bl.a. benytte en ny teknik til analyse af forskningsdata, som for første gang gør det muligt at kortlægge et helt økosystem og se, hvordan det ændres i sammenhæng med klimaforandringer.

Forskerne vil også undersøge, hvordan økosystemet i havet og på land har haft indflydelse på det islandske samfund, samt hvordan ændringer i samfundet og menneskets intervention har ført til ændringer i økosystemet. Island anses for at være et ideelt sted for denne type undersøgelser på grund af landets isolation, økosystemets betydning for Islands økonomiske situation samt den nemme adgang til kilder om landets samfund og kultur.

Gå til ”H.K.H. Dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttirs forskningscenter for hav, klima og samfund”

Studier af både natur og kultur

Forskerholdet ombord på Árni Friðriksson er tværfagligt sammensat og består således både af forskere fra natur- og kulturvidenskaberne på bl.a. Københavns Universitet, Islands Universitet, Aarhus Universitet og Islands marinebiologiske forskningscenter.

Biolog og professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet leder forskningstogtet. Hun fortæller, at forskerne vil analysere borekerneprøverne for rester af gammelt DNA, som vil gøre det muligt at belyse, hvordan konteksten er mellem havets økosystem og klimaet årtusinder tilbage i tid.

Det vil endvidere blive undersøgt, hvordan naturen har ændret sig på land i samme tidsrum, samt hvordan samfund har reageret på disse ændringer.

Om ”H.K.H. Dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttirs forskningscenter for hav, klima og samfund”

”H.K.H. Dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttirs forskningscenter for hav, klima og samfund” blev etableret for at hædre og styrke det dansk-islandske forskningssamarbejde.

Centret blev etableret i anledning af H.K.H. Dronning Margrethes og fhv. præsident Vigdís Finnbogadóttirs runde fødselsdage i 2020 og 75-års jubilæet for den islandske republik i 2019.

Centret samler førende forskere inden for mange forskellige forskningsområder, som arbejder sammen om centrets forskningsmål.

Læs 'Carlsbergfondet hylder H.M. Dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttir'Til oversigt