Golden Days: En vifte af aktiviteter sætter spot på antikken | Carlsbergfondet
Til oversigt

Golden Days: En vifte af aktiviteter sætter spot på Antikken

Romerriget genopstår på Golden Days. Knud Romer vil i en række samtaler med eksperter i antik kultur og samfund belyse livet, filosofien og myterne i oldtidens Rom. Foto: Dennis Morton

En kløgtig feltherre, anerkendt forfatter, mesterlig selviscenesætter og Kleopatras elsker. Cæsar var en af historiens helt store personligheder. Bliv klogere på manden og myten samt mange andre klassiske personer og tematikker under dette års Golden Days Festival, der løber af stablen fra den 3. til den 19. september under overskriften "Antikken".
Cæsar skabte ikke bare fundamentet for det kejserlige Romerrige. Han spillede også en afgørende rolle i udbredelsen af den romerske kultur og lagde grunden til den kulturarv, som præger den vestlige verden, vi kender i dag.

I anledningen af årets Golden Days Festival kan man den 4. september komme til en eftermiddag i Cæsars navn på Ny Carlsberg Glyptotek. Her kan man bl.a. få indblik i den nyeste forskning om den legendariske romerske kejser, når professor i klassisk arkæologi Rubina Raja mødes med postdoc og klassisk filolog Trine Arlund Hass i en samtale modereret af videnskabsjournalist Lone Frank. 

Rubina Raja er involveret i de igangværende dansk-italienske udgravninger ved Cæsars Forum i Rom - et forskningsprojekt støttet af Carlsbergfondet. Trine Arlund Hass forsker i Cæsars kulturelle efterliv. Sammen er de redaktører på antologien Caesar’s Past and Posterity’s Caesar. Derudover har Trine Arlund Hass sammen med Sine Grove Saxkjær redigeret antologien Cæsar – manden og myten. Begge udgivelser er støttet af Carlsbergfondet.

Cæsar – manden og myten
Den 4. september kl. 14:00
Ny Carlsberg Glyptotek

Læs mere om arrangementet og køb billet

Romerriget genopstår

Årets Golden Days Festival zoomer ind på antikken med en lang række arrangementer, der folder perioden ud og kigger nærmere på dengang, fundamentet for den moderne europæiske civilisation blev lagt. Flere af aktiviteterne er blevet til med støtte fra Carlsbergfondet, herunder en filmpremiere, en byvandring og et genopstået radioprogram.

Under Golden Days genopliver forfatter Knud Romer nemlig sit populære radioprogram Romerriget. Her vil han i en række samtaler med eksperter i antik kultur og samfund belyse livet, filosofien og myterne i oldtidens Rom. 

Mød eksempelvis ph.d. og samlings- og forskningschef fra Ny Carlsberg Glyptotek Rune Frederiksen, klassisk filolog og forfatter Gorm Tortzen og arkæolog Jan Kindberg, der sammen med Rubina Raja står for udgravningen på Cæsars Forum i Rom. Samtalerne vil efterfølgende udkomme som podcasts, som kan høres på Carlsbergfondets podcastkanal.

Romerriget om Romerriget #1: Knud Romer taler med Rune Frederiksen om det romerske imperies historie
Den 7. september kl. 8:30 – 9:15
Café Europa

Læs mere om arrangementet på Golden Days Festivals hjemmeside

Romerriget om Romerriget #2: Knud Romer taler med Gorm Tortzen om antikkens filosofi 
Den 10. september kl. 8:30 – 9:15
Café Europa

Læs mere om arrangementet på Golden Days Festivals hjemmeside

Romerriget om Romerriget #3: Knud Romer taler med Jan Kindberg om at grave fortiden frem 
Den 14. september kl. 8:30 – 9:15 
Café Europa

Læs mere om arrangementet på Golden Days Festivals hjemmeside

Romerriget om Romerriget #4: Knud Romer taler med Trine A. Hass om Cæsar
Den 16. september kl. 8:30 – 9:15
Café Europa

Læs mere om arrangementet på Golden Days Festivals hjemmeside

”The 1.001 Faces of Palmyra” går bagom forskningsprojektet ”Palmyra Portræt Projektet”.

Genbesøg oldtidsbyen Palmyra

Det er også muligt at dykke ned i oldtidsbyen Palmyras unikke portrætskulpturer, når der er Danmarkspremiere på den franske dokumentar The 1.001 Faces of Palmyra i Grand Teatret med professor i klassisk arkæologi Rubina Raja. 

Dokumentaren går bagom forskningsprojektet Palmyra Portræt Projektet og giver indblik i registreringen af de mange unikke palmyrenske portrætskulpturer, som Palmyras indbyggere lavede af deres afdøde. Inden visningen af dokumentaren vil Rubina Raja blive interviewet af journalist Nynne Bjerre Christensen om forskningsprojektet bag filmen.

The 1001 Faces of Palmyra
Den 4. september kl. 10:00
Grand Teatret

Læs mere om dokumentaren og køb billet

Tag med på antik byvandring

Få også et indblik i den oldgræske bystat, som blev understøttet af en række institutioner, der var med til at opretholde statens opbygning og styre. Lektor i klassisk græsk Thomas Heine Nielsen fører an i en byvandring, der gør stop ved agora, templet, folkeforsamlingspladsen og gymnasion. Her kan man få indsigt i, hvordan den typiske oldgræske bystat var sammensat, og hvordan man navigerede i den antikke verden af bystater.

På byvandring i den oldgræske bystat
Den 9. september kl. 17:00 – 18:30
Mødested: Elers Kollegium

Læs mere om arrangementet på Golden Days Festivals hjemmeside

Det samlede program for årets Golden Days Festival byder på flere debatter, udstillinger, foredrag, byvandringer, filmvisninger, koncerter og meget mere. Mød undervejs flere forskere støttet af Carlsbergfondet.

Golden Days Festival 2021 er muliggjort i partnerskab med bl.a. Carlsbergfondet og Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen.

Læs mere om Caesar’s Past and Posterity’s Caesar

Læs mere om Cæsar – manden og myten

Læs mere på Palmyra Portræt Projektets hjemmeside

Læs mere om festivalen på Golden Days Festivals hjemmesideTil oversigt