H.C. Ørsted Guldmedaljen uddeles for første gang i 30 år | Carlsbergfondet
Til oversigt

H.C. Ørsted Guldmedaljen uddeles for første gang i 30 år

Carlsbergfondets Semper Ardens-forsker, professor Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet, modtager en H.C. Ørsted Guldmedalje i kemi. Der er første gang i 30 år, at medaljen uddeles.

Guldmedaljen uddeles som optakt til 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.  Det er Selskabet for Naturlærens Udbredelse der i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab står bag uddelingen. I tilknytning til medaljen uddeles der et rejselegat på 75.000 kr. med støtte fra Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen og energiselskabet Ørsted.

Karl Anker Jørgensen modtager medaljen for sin internationalt banebrydende forskning inden for katalytisk kemi og sine fremragende evner til at formidle videnskabelige resultater til et bredere publikum. Egenskaber der er i fuld overensstemmelse med H.C. Ørsteds egne visioner f.eks. gennem oprettelsen af Selskabet for Naturlærens Udbredelse i 1824.

Guldmedaljen og prisen vil blive overrakt af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab den 16. oktober 2019.

Om H.C. Ørsted Medaljen i guld

H.C. Ørsted Medaljen i guld gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder. Medaljen uddeles kun sjældent. Senest blev den i 1989 uddelt til professor Thor A. Bak. Den første modtager var pH-skalaens opfinder, professor S.P.L. Sørensen i 1909. I alt er den indtil nu uddelt 17 gange på 110 år, og blandt modtagerne er også to Nobelpristagere, Niels Bohr (1924) og Aage Bohr (1970).

Om Karl Anker Jørgensen

Karl Anker Jørgensen er født i 1955 og siden 1993 professor i kemi ved Aarhus Universitet. Hans interesse for katalytisk kemi blev vakt i 1985 som postdoc hos Nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University. Karl Anker Jørgensen har publiceret 440 artikler i internationale tidsskrifter, og hans artikler er citeret ca. 37.000 gange.

Karl Anker Jørgensen modtog i 2017 Carlsbergfondets Forskningspris


Læs mere om Karl Anker Jørgensen hos Carlsbergfondet

Læs mere om uddelingen hos Videnskabernes Selskab


Til oversigt