H.C. Ørsted Medaljen i guld uddelt af Dronningen | Carlsbergfondet
Til oversigt

H.C. Ørsted Medaljen i guld uddelt af Dronningen

Videnskabernes Selskabs Gl. Mødesal. Foto: Lars Svankjær

Carlsbergfondets Semper Ardens-forsker, professor Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet, modtog i går en H.C. Ørsted Medalje i guld. Guldmedaljen blev overrakt af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Se fotos fra overrækkelsen.

Karl Anker Jørgensen modtog medaljen for sin internationalt banebrydende forskning inden for katalytisk kemi og sine fremragende evner til at formidle videnskabelige resultater til et bredere publikum. Egenskaber der er i fuld overensstemmelse med H.C. Ørsteds egne visioner f.eks. gennem oprettelsen af Selskabet for Naturlærens Udbredelse i 1824.

Hendes Majestæt Dronningen ankommer til Videnskabernes Selskab med selskabets præsident, Mogens Høgh Jensen. Foto: Lars Svankjær.

Hendes Majestæt Dronningen overrækker H.C. Ørsted Guldmedaljen til kemi-professor Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet. Foto: Lars Svankjær.

Efter prisoverrækkelsen holdt professor Karl Anker Jørgensen foredrag om kemiens glæder. Foto: Lars Svankjær.

Fra venstre: Ørsteds strategi og kommunikationsdirektør Jakob Askou Bøss, Hendes Majestæt Dronningen, prismodtager professor Karl Anker Jørgensen, præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse Dorte Olesen, præsident for Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen og bestyrelsesformand for Carlsbergs Mindelegat Flemming Besenbacher. Foto: Lars Svankjær.

Der er første gang i 30 år, at medaljen uddeles. Det sker som optakt til 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.  Bag uddelingen står Selskabet for Naturlærens Udbredelse i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. 

I tilknytning til medaljen uddeles der et rejselegat på 75.000 kr. med støtte fra Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen og energiselskabet Ørsted.

Karl Anker Jørgensen er en anerkendt formidler med mere end 900 offentlige foredrag, og hundrede vis af radiooptrædender.

- Jeg føler, at det er rigtigt stort og fantastisk at få sådan en pris. Jeg er stolt af, at man anerkender min forskning, men også at jeg har forsøgt - og måske endda i nogens øjne formået - at bringe kemi ud til dem, der måske synes, kemi er svært, sagde Karl Anker Jørgensen blandt andet i forbindelse med overrækkelsen.

Om Karl Anker Jørgensen

Karl Anker Jørgensen er født i 1955 og siden 1993 professor i kemi ved Aarhus Universitet. Hans interesse for katalytisk kemi blev vakt i 1985 som postdoc hos Nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University. Karl Anker Jørgensen har publiceret 440 artikler i internationale tidsskrifter, og hans artikler er citeret ca. 37.000 gange.

Læs mere om Karl Ankers forskning i artiklen 'Livets katalyse åbner op for en ny verden'Til oversigt