HM Dronningen overrækker Carlsbergfondets postdocstipendier og åbner udstilling i Estland | Carlsbergfondet
Til oversigt

HM Dronningen overrækker Carlsbergfondets postdocstipendier og åbner udstilling i Estland

I forbindelse med fejringen af 800-året for Dannebrog overrækker HM Dronningen på lørdag Carlsbergfondets to postdocstipendier ’HM Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Estonian common history’ til to forskere, der skal granske den fælles dansk-estiske historie nærmere. Desuden vil Dronningen overvære åbningen af udstillingen ’Dannebrog and Estonia 1219-2019’, der er arrangeret i et samarbejde mellem Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinn Bymuseum.

Det bliver en Valdemarsdag i jubilæets tegn, når HM Dronningen på lørdag den 15. juni deltager i markeringen af 800-året for Dannebrogs fald fra himlen og 100-året for Estlands uafhængighed i Tallinn, Estland. Dannebrog og den fælles historie har skabt tætte bånd mellem Danmark og Estland. Eksempelvis er Tallinns lille byvåben et rødt skjold med et gennemgående kors i sølv, og Dannebrog er synlig mange steder i byen.

Nu skal to forskningsprojekter støttet af Carlsbergfondet undersøge den fælles dansk-estiske historie og fortolkningen af ​​denne fra Middelalderen og frem til nutiden. Postdocstipendierne ’HM Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Estonian common history’ vi blive overrakt af HM Dronningen til to forskere i forbindelse med festlighederne. Forskningsprojekterne vil være tilknyttet Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinns bymuseum, i samarbejde med Tartu Universitet, Tallinn Universitet og Det Estiske Kunstmuseum.

Fælles dansk-estisk udstilling og samarbejdsaftale

HM Dronningen vil endvidere overvære åbningen af udstillingen ’Dannebrog and Estonia 1219-2019’ i Kiek in de Kök. Udstillingen, der er blevet til i et samarbejde mellem Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinn Bymuseum, fortæller om den dansk-estiske historie fra slaget ved Lyndanisse (nu Talinn) i 1219, hvor Dannebrog ifølge legenden faldt ned fra himlen. Udstillingen viser, hvordan Dannebrog sidenhen er blevet brugt som symbol både i Danmark og i Estland. Siden Valdemarerne og frem til i dag er Dannebrog og de tre løver blevet brugt som kendemærke for Danmark i begge lande, og de er med til at binde de to nationer sammen.

Læs mere om udstillingen ’Dannebrog and Estonia 1219-2019’

I forbindelse med fejringen vil der også blive underskrevet en officiel samarbejdsaftale mellem Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinns bymuseum.

800-året markeres også på Frederiksborg

Men dagen vil ikke kun blive fejret i Estland. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg åbner nemlig særudstillingen ”Dannebrog 800 år”, der fortæller historien fra Danmark blev kristnet, og til de danske konger selv drog ud for at omvende hedninger og underlægge sig Estland. På jubilæumsdagen, Valdemarsdag den 15. juni, arrangerer museet desuden en lang række aktiviteter, hvor museets gæster kan få mere at vide om Dannebrog og historien bag.

Museets gæster indbydes til en vandring med flagets historie som tema. Det begynder i 1219, da Valdemar Sejr ifølge legenden modtog fanen som et tegn fra Gud, og fortsætter med nedslag i brugen af Dannebrog som militært banner, kongens tegn og frem til 1800-årene, hvor alle danskere tog flaget til sig som nationens vigtigste symbol. Museet arrangerer dagen igennem omvisninger, men man kan også selv gå på opdagelse i Dannebrogs historie.

For de mindste er der i anledning af jubilæet lavet en sporleg, hvor børn på en inddragende og underholdende måde kan få mere at vide om det flag, de allerede kender.

Danmarkshistorien bliver også levende på andre måder, når man i slottets riddersal kan opleve såvel herskabsdans som folkedans. Og i Englesalen vil der være en dragtkavalkade, hvor man møder historiske personer gennem deres klæder og hører om deres dramatiske livsskæbner.

Om eftermiddagen vil der være foredrag ved historiker Torben Kjersgaard Nielsen, der er forfatteren bag bogen “Dannebrog”. Han vil fortælle om myten og om brug af Dannebrog siden dengang, himlen åbnede sig.

Læs mere og se dagens program
Til oversigt