H.M. Dronningen overrakte Carlsbergfondets postdocstipendier ved Dannebrog-fejring i Estland | Carlsbergfondet
Til oversigt

H.M. Dronningen overrakte Carlsbergfondets postdocstipendier ved Dannebrog-fejring i Estland

Ph.d. Stefan Pajung og ph.d. Mihkel Mäesalu modtog lørdag Carlsbergfondets “HM Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Estonian common history”. Postdocstipendierne blev overrakt af HM Dronningen selv i forbindelse med fejringen af 800-året for slaget ved Lyndanisse i Estland, hvor Dannebrog ifølge traditionen dalede ned fra himlen.

Postdocstipendierne er toårige og uddeles til forskning inden for dansk-estisk historie og fortolkningen af ​​denne fra Middelalderen og frem til nutiden. Forskningsprojekterne vil være tilknyttet Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinns bymuseum, i samarbejde med Tartu Universitet, Tallinn Universitet og Det Estiske Kunstmuseum.

Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher med de to stipendiemodtagere Mihkel Mäesalu og Stefan Pajung (th.) i forbindelse med overrækkelsesceremonien i Tallinn.

”I anledning af 800-året for Dannebrog og slaget ved Lyndanisse er vi glade for at kunne uddele to postdocstipendier til to yngre forskere fra henholdsvis Danmark og Estland, der nu vil bidrage til at skaffe ny viden om vores fælles dansk-estiske historie og undersøge, hvordan denne har præget nutidens samfund. Carlsbergfondet viderefører med stipendierne en lang tradition for at støtte forskning, der undersøger Danmarks fortid og vores tætte relation til Estland. Det er en særlig glæde og ære, at HM Dronningen selv har indvilget i at overrække postdocstipendierne ved denne festlige lejlighed, som markerer den helt specielle relation mellem Danmark og Estland,” siger Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher.

Konger og kirke i den fælles dansk-estiske fortid

Mihkel Mäesalu har modtaget postdocstipendiet til projektet ”The Image of the King of Denmark in Medieval Estonia”. Projektet vil udforske, hvordan Danmarks konger blev opfattet og husket af den politiske elite i Estland fra det 13. århundrede og frem til første halvdel af det 16. århundrede. Det vil bl.a. blive skildret, hvordan de danske monarkers rolle i det politiske og kulturelle Estland under Middelalderen var. Projektet vil også belyse forventninger, håb og frygt, der var forbundet med den danske konge indenfor Den Liviske Orden (sammenslutning under den Teutoniske Orden), såvel som blandt biskopper og den gejstlige stand i Estland.

Læs mere om Mihkel Mäesalus projekt

Stefan Pajung har modtaget postdocstipendiet til projektet ”Danmarks og Estlands fælles historie”. Formålet med projektet er at få dybere indsigt i Danmarks og Estlands fælles historie, ikke kun fra 1219-1346, men også senere, da Danmark havde forskellige politiske og økonomiske interesser i Estland frem til 1645. Projektet vil fokusere på aspekter af samspillet mellem Danmark og Estland, der hidtil er blevet lidt forsømt. Hvordan har den danske kirke for eksempel påvirket den spirende estiske kirke, både med hensyn til liturgi, arkitektur og kunst? Og hvordan er det danske herredømme over Estland blevet oplevet af danskere og estonere både i nutidige og senere kilder?

Læs mere om Stefan Pajungs projekt

I forbindelse med fejringen blev der også underskrevet en officiel samarbejdsaftale mellem Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tallinns bymuseum.
Til oversigt