Kommentar i Science: Forskningsfonde kan bidrage til at skabe et trygt forskningsmiljø | Carlsbergfondet
Til oversigt

Kommentar i Science: Forskningsfonde kan bidrage til at skabe et trygt forskningsmiljø

Postdocstipendiaterne Mette Bendixen og Lars Lønsmann Iversen, der begge har modtaget et af Carlsbergfondets Internationaliseringsstipendier i 2017, har skrevet en kommentar i tidsskriftet Science til den seneste tids store debat i både Nature og Science om ’harassment’, #metoo-beretninger og usikre forskningsmiljøer.

I kommentaren, der bærer titlen ”Funding agencies can prevent harassment”, giver forfatterne deres bud på, hvordan man ved at inddrage hele spektret fra bevillingsgivere til bevillingshavere kan skabe en kulturændring mod en mere tryg forskningsverden; både fysisk og psykisk. 

Skadeligt arbejdsmiljø og manglende fysisk sikkerhed eksisterer nemlig også i forskning, viser den seneste tids fokus på emnet. Forskning kan eksempelvis foregå under ”macho”forhold, hvor diskrimination, mobning og usikre arbejdsforhold er almindeligt forekommende. Som modsvar til dette ses retningslinjer eller ’code of conducts’ som en stigende praksis.

Forskere og fonde skal dele ansvar

Ikke desto mindre italesættes ’code of conducts’ og sikkerhedsstandarder sjældent af bevillingsgiverne, herunder fondene. Skal man ændre kulturen, bør både forskere og private og nationale fonde imidlertid bidrage og tage ansvar. 

Bevillingsgivere har styrken til at deltage i en kulturændring ved at kræve retningslinjer for acceptabel opførsel. Ved at tvinge forskere og virksomheder involveret i forskning til at inkorporere sikkerhedsstandarder i fondsansøgninger, vil der automatisk skabes en stigende opmærksomhed omkring problemet. 

Kun ved fælles indsats er det muligt at skabe en inkluderende og ansvarlig forskningskultur, der sikrer et trygt arbejdsmiljø, hedder det i kommentaren.

Læs hele kommentaren ”Funding agencies can prevent harassment” i Science (kræver login)

Læs mere om Mette Bendixen og hendes forskningsprojekt ”Understanding the influence of proglacial lakes on coastal evolution in Greenland (PROGLAKE)”

Læs mere om Lars Lønsmann Iversen og hans forskningsprojekt “Effects of Historical Climate and Land-use Events on Contemporary Biodiversity Change”
Til oversigt