Til oversigt

Fra Diana til Inge Lehmann: Kvinderne indtager årets Golden Days Festival

Årets Golden Days Festival dedikeres til alle de markante kvindeskikkelser, der har sat et særligt aftryk på historien. Carlsbergfondet står bag flere arrangementer på årets festival – herunder en særudgave af Videnskab|Lidenskab over temaet HEKSE samt debatten ’Videnskabens kvinder – fra overset til anerkendt’, der afholdes på Carlsberg Akademi.

Historien er fuld af fortællinger om mænd, der har stået bag store bedrifter og vigtige forandringer. Men hvorfor er det så svært at få øje på kvinderne i historiebøgerne? Fyldte det andet køn virkelig intet i fortiden? Eller skal vi bare mane kvinderne frem igen?

Årets Golden Days Festival har sat sig for at gøre netop dét. Under overskriften Queens lægger festivalen i dagene 2. til 18. september stemme til en mangfoldighed af kvinder, der på hver deres måde har præget kunst, kultur, politik og videnskab op gennem historien.

Oversete kvinder og store dronninger genoplives

Carlsbergfondet står bag flere arrangementer på festivalen, herunder ’Videnskabens kvinder – fra overset til anerkendt’, der afholdes i Carlsberg Akademis smukke, nyrestaurerede rammer. Astrofysiker Anja C. Andersen møder forfatterne Lotte Kaa Andersen og Eva Tind til debat om, hvordan kvindelige forskere gennem historien er blevet holdt i skyggen og stadig bliver det. Men hvad og hvem holder kvinderne tilbage – og med hvilke konsekvenser for os og samfundet?

’Videnskabens kvinder – fra overset til anerkendt’ afholdes den 5. september kl. 17

Et andet af festivalens arrangementer trækker en række af videnskabens største ’dronninger’ frem i lyset. Det sker over fem forskellige samtalesessioner, hvor fremtrædende videnskabsfolk på skift udpeger dén kvinde i videnskaben, der har haft særlig indflydelse på deres liv, arbejde og verdenssyn. Samtalerækken, der afholdes på Café Europa i København, genopliver kvinder som Hannah Arendt, Ada Lovelace og Inge Lehmann. Journalist Nynne Bjerre Christensen er vært for de fem arrangementer.

’Min Dronning’ afholdes den 6., 7., 12., 13. og 18. september kl. 17 (dog kl. 14 den 18. september)

Kom til Videnskab|Lidenskab om HEKSE

Som et nyt tiltag afholder Carlsbergfondet endvidere efterårets første Videnskab|Lidenskab i Ny Carlsberg Glyptotek som en del af Golden Days Festival. Aftenen står i heksens tegn, når journalist Nynne Bjerre Christensen sammen med historiker og hekseekspert Louise Nyholm Kallestrup og kunstner Rasmus Myrup tager heksens mytologiske ophav, trolddomsafstraffelser og heksekunst under behandling. Hør om de fem vanvittige år fra 1617 til 1622, hvor over halvdelen af alle hekse, der nogensinde er blevet brændt i Danmark, blev henrettet på bålet. Og bliv klogere på heksens tætte forbindelse til naturen samt beslægtede væsener fra den danske folketro, der ligeledes er blevet fremstillet som afvigere fra samfundet.

’Videnskab|Lidenskab: En aften om HEKSE’ afholdes den 8. september kl. 18.30

Træd ind i antikkens Dianakult for en aften

Det er også på Ny Carlsberg Glyptotek, at man kan få sig en magisk aften, når arrangementet ’Usynlig arkæologi. Dianakultens mysterier’ finder sted i Golden Days-dagene. Her er det muligt at stå ansigt til ansigt med jagt- og frugtbarhedsgudinden Diana og blive indviet i kulten omkring hende, som den tog sig ud for 2.500 år siden i antikkens Rom. I samspil med et specialdesignet lydspor skabes en forestilling, hvor alt det, der er forsvundet fra den antikke verden – lyde, lugte og farver – genskabes for en enkelt, magisk aften. Lydforestillingen er baseret på seniorforsker Cecilie Brøns’ arbejde og udviklet af filminstruktør Sun Hee Engelstoft og lyddesigner Peter Albrechtsen. Skuespiller Camilla Lau og Valby Vokalgruppe optræder live på aftenen.

’Usynlig arkæologi. Dianakultens mysterier’ finder sted den 15. september kl. 19.30

Golden Days Queens er støttet af Carlsbergfondet og Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.Til oversigt