Livestreaming: Efterårsprogrammet for Offentlige Foredrag i Naturvidenskab er klar | Carlsbergfondet
Til oversigt

Livestreaming: Efterårsprogrammet for Offentlige Foredrag i Naturvidenskab er klar

Den 25. september blændes der op for nye livestreamede Offentlige foredrag i Naturvidenskab. Syv nye arrangementer er på plakaten, og du kan blandt andet blive klogere antistof, ølbrygningens principper og aldringens mysterier. Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet.

Tag med ind i naturvidenskabens afkroge, når engagerede forskere udforsker alt fra vulkaner og dræbermolekyler til kvantefysikken og atomernes vilde verden. Takket være livestreaming fra Søauditorierne på Aarhus Universitet til kulturhuse, biografer, biblioteker, skoler m.m. kan du se med og blive klogere nærmest uanset hvor I landet, du befinder dig.

Se program for efteråret 2018

Efterårsprogrammet åbner med et foredrag om ølbrygning ved brygmestrene Zoran Gojkovic og Erik Lund fra Carlsberg Laboratorium. Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg – dvs. maltning – med gæring. Hør Gojkovic og Lund fortælle om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver og brygning af alkoholfrit øl. Er du til stede, hvor foredraget afholdes, får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper, som smages én efter én efterhånden, som de gennemgås i foredraget.

Mød Carlsbergfondets forskere

Efterårsprogrammet byder på flere forskere støttet af Carlsbergfondet. Oplev blandt andet professor Jeffrey S. Hangst, der leder ALPHA-eksperimentet ved CERN. Jeffrey S. Hangst vil give en introduktion til fysikernes teori bag antistof og dernæst en dybere gennemgang af det eneste antistofatom, som det er lykkedes forskerne at fremstille: antihydrogen. Antihydrogen, som også kaldes antibrint, er antistof-modstykket til det mindste atom i vores almindelige stofverden, hydrogen – hvis struktur Niels Bohr optrevlede for mere end 100 år siden.

Læs mere om Jeffrey S. Hangsts forskning

Du kan også opleve lektor Thomas Bjørnskov Poulsen, der vil tage tilhørerne med på en rejse til molekylernes verden. Nærmere bestemt til de af naturens egne medicinske stoffer, som forskere har opdaget, fremstillet og forbedret over de seneste årtier med det primære formål at slå andre organismer, som kan true vores helbred, ihjel.

Læs mere om Thomas Bjørnskov Poulsens forskning

Følg med i hele landet

Offentlige foredrag i Naturvidenskab livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet til biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, kulturhuse, foreninger, forsamlingshuse, gymnasier og skoler mv. i en lang række byer i Danmark og udlandet.

Foredragsholderne er fysisk til stede i følgende byer: Foulum, Vejle og Aarhus (Søauditorierne)

Der er fri entré til de fleste af semesterets foredrag. Foredragene bliver ikke tilgængelige på nettet efterfølgende.

Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Kontakt Offentlige foredrag i Naturvidenskab for spørgsmål om foredragene
Til oversigt