Til oversigt

Mappae Mundi: Islands tidligste verdenskort under lup

Det tidligste kartografiske vidnesbyrd om Danmark blev tegnet i et kloster på øen Viðey, som ligger ud for kysten ved Reykjavík i Island. En ny bog med titlen ’The Mappae Mundi of Medieval Island’ har undersøgt de første kort, der er overleveret til os fra middelalderens Island.

Dale Kedwards har modtaget bevillingen HM Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Icelandic reception of Nordic antiquity til projektet “The vikings and the medieval future of space exploration”.

En samling mappae mundi – på dansk ’kort over verden’ – fra middelalderens Island giver vigtig indsigt i datidens islændinges bevidsthed og selvforståelse. Alligevel har de fem kort, som samlingen består af, ikke fået lige så meget akademisk opmærksomhed som andre middelalderlige kort fra andre områder i Europa, herunder det engelske ’Hereford mappa mundi’.

En ny bog skrevet af postdoc Dale Kedwards gør nu op med dette. Bogen udforsker de gamle islandske kort ikke kun som udtryk for islændingenes geografiske forståelse, men i lige så høj grad som udtryk for islandsk national selvopfattelse og forestilling i Middelalderen.

Blandt andet afdækker bogen, hvordan islændinge brugte det kartografiske medium til at udforske fantasier om national oprindelse, politiske strukturer og deres placering i Europa. Dale Kedwards viser eksempelvis, at de middelalderlige islændinges geografiske bevidsthed ikke altid var centreret omkring deres egne nordlige farvande eller de områder, som vikingerne dengang udforskede og bosatte sig i.

Miniatureversion af verden

Udtrykket mappa mundi kombinerer de latinske ord mappa, som betyder 'klæde', og mundus, der betyder 'verden'. Kortene, der anslås at være tegnet mellem år 1225 og 1400, tager sig ud som forenklede, unøjagtige og endda forkerte målt i forhold virkeligheden. Men de blev heller ikke lavet til praktiske formål såsom rejser. Derimod skulle de vise hele verden og udgøre en art miniatureversion af denne.

Et af de detaljerede kort viser også dele af verden, som de er beskrevet i bibelen. De tre kontinenter Afrika, Asien og Europa er her centreret omkring Middelhavet. Og Island selv er placeret på kanten af ​​en verden, der havde det hellige Jerusalem i centrum.

”De islandske mappae mundi blev sandsynligvis tegnet af munke eller præster, der var godt belæst i latin, oversatte litteratur fra hele den middelalderlige verden og havde en livlig interesse for regioner i både nær og fjern. Fremstillingen af ​​kortene baserede sig på alt fra boglige oplysninger til mundtlige rapporter fra rejsende,” siger Dale Kedwards. Han tilføjer:

”Min bog viser overordnet, hvordan islændingene brugte kort til at tænke over deres plads i verden, deres historie og det islandske commonwealths politiske strukturer. De fortæller os meget om det middelalderlige verdensbillede”.

Første kartografiske vidnesbyrd om Danmark

Et af kortene fundet i Viðey udgør det første kartografiske vidnesbyrd om Danmark og de skandinaviske lande Norge, Götaland og Svealand som særskilte regioner. Dette menes at være tegnet i løbet af politikeren og forfatteren Snorri Sturlusons levetid. Formentlig i det kloster, som han selv grundlagde i det trettende århundrede – og midt i en af ​​de mest forstyrrende tider i islandsk politisk historie.

Dale Kedwards har modtaget bevillingen HM Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Icelandic reception of Nordic antiquity til projektet “The vikings and the medieval future of space exploration”. Projektet gennemføres ved Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, Islands Nationalmuseum og Islands Universitet.

Læs mere om projektet

Læs mere om bogen The Mappae Mundi of Medieval Island
Til oversigt