Nordisk ølhave åbner i Botanisk Have | Carlsbergfondet
Til oversigt

Nordisk ølhave åbner i Botanisk Have

I dag åbner ny nordisk ølhave i Botanisk Have. Kom og oplev, hvordan haven går fra blomst til bryg, når den de næste tre måneder vil vokse til med planter, der gennem tiden er blevet anvendt til brygning af nordisk øl. Ny Nordisk Ølhave er arrangeret i samarbejde med Carlsberg Laboratorium og støttet af Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

Der findes en lang og rig historie om ølbrygning og øl-videnskab i dansk og nordisk kultur. Botanikere og forskere fra Statens Naturhistoriske Museum og forskere fra Carlsberg Laboratorium er derfor gået sammen om at skabe en ølhave i Botanisk Have, der giver indblik i vejen fra plante til færdig bryg.

Den nordiske ølhave vokser op i det område, der er kendt som Dansk Kvarter. Allerede igennem en måneds tid er der her blevet dyrket humle og andre planter anvendt til øl-brygning. I de kommende måneder vil de besøgende kunne opleve nogle af de planter, der gennem tiden er blevet anvendt til brygning af nordisk øl – fra vikingetiden til i dag. I løbet af sommeren vil der også blive afholdt en række pop up-events, rundvisninger og arrangementer, hvor publikum får lov til at smage øl, der er brygget på forskellige typer humle og andre planter anvendt til øl-brygning.

Bryg til lange sørejser

Den nordiske ølhave er opdelt i seks områder. Ét af dem fortæller historien om vikingetidens øl – den perfekte bryg til lange sørejser. Øl var nemlig udbredt i vikingetiden, og vikingeøllet var god til lange sørejser, dels fordi den indeholdt tiltrængte kalorier, og dels fordi gæringen gjorde den langtidsholdbar, så vikingerne kunne drage på lange togter uden adgang til drikkevand.

I første omgang bliver der dog ikke øl brygget på planter fra den nordiske ølhave. Men det er forhåbningen, at der vil kunne brygges egen øl på havens planter i løbet af efteråret.

Ny nordisk ølhave vil udvikle sig hen over sommeren. 

Læs mere om Ny Nordisk Ølhave hos Statens Naturhistoriske Museum

Haven er støttet af Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen og Augustinus Fonden.Til oversigt