Ny Covid-19-antistoftest testes på forsøgspersoner på Rigshospitalet | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny Covid-19-antistoftest testes på forsøgspersoner på Rigshospitalet

Forskning støttet af Carlsbergfondet har ført til udvikling af en ny antistoftest, som kan afsløre, om man har haft Covid-19 eller ej. Håbet er, at den nye test, der er udviklet på Rigshospitalet, kan sætte skub i Covid-19-screeningen af danskere. Da testen skal følsomhedstestes grundigt inden, den kan tages i bred anvendelse, søger Rigshospitalet nu forsøgspersoner, der har haft Covid-19, til forsøg.

Bag antistoftesten står blandt andre professor ved Rigshospitalets Diagnostiske Center professor Peter Garred, der i marts som del af et større forskerteam blev tildelt en bevilling på 25 millioner kroner fra Carlsbergfondet til forskning i coronavirus.

Læs om bevillingen her

Sammen med lektor Mikkel-Ole Skjødt og postdoc Rafael Bayarri-Olmos ligeledes fra Rigshospitalets Diagnostiske Center har han udviklet antistoftesten, som med høj følsomhed kan bestemme, om man har haft Covid-19-infektion eller ej.

Testen er tænkt som et alternativ til de forskellige antistoftests, som man kan købe fra udlandet. Den er udviklet helt fra bunden i Danmark i et samarbejde mellem Rigshospitalet, Københavns Universitet og Novo Nordisk. Testen kan blive et væsentligt bidrag til overvågningen af corona-pandemiens udvikling, herunder smittespredning og antistofrespons på individuelt plan og i samfundet.

”Det er fremragende, at der nu er udviklet en dansk antistoftest, som kan bruges i det vigtige arbejde med at screene danskere for, om de har haft coronavirus. Det er et vigtigt redskab i bekæmpelsen af epidemien og derfor meget værdifuld forskning, som Peter Garred og forskerne på Rigshospitalet står bag”, siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher.

Gode resultater i pilottest på indlagte

Antistoftests mod coronavirus har vist sig ikke at være uden problemer – både i forhold til følsomhed og forsyningssikkerhed. Peter Garred er alligevel optimistisk.

”Testen har allerede været anvendt på indlagte Covid-19-patienter med godt resultat. Der findes ganske vist andre udenlandske antistoftests på markedet, som allerede er blevet anvendt i Danmark og omtalt i medierne. Men vi håber nu på, at vi med en nationalt udviklet og produceret test, der er grundigt valideret, kan være med til at etablere den fornødne gennemsigtighed og undgå forsyningsvanskeligheder på den lidt længere bane”, siger Peter Garred.

Indkalder forsøgspersoner allerede nu

Før testen kan udbredes, skal den imidlertid følsomhedstestes grundigt på en række personer, som tidligere har været testet positive for Covid-19 og nu er raske igen. Allerede nu søger Rigshospitalet derfor testpersoner til forsøg.

”Vi er nødt til at være sikre på, hvor god testen reelt er til at fange, om man har været Covid-19 smittet – og eventuelt er beskyttet mod virusset. Derfor har vi brug for at afprøve testen på en række raske danskere, der har været smittet med coronavirus og haft en Covid-19-infektion”, siger professor Peter Garred, der har høje forventninger til den nye test.

Rigshospitalet inviterer alle tidligere Covid-19-positive til at tilmelde sig forsøget.

Læs mere om hvordan

Yderligere information kan fås ved henvendelse til professor Peter Garred: peter.garred@regionh.dk  
Til oversigt