Ny bog: Islamisk bosætning kortlagt | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny bog: Islamisk bosætning kortlagt

Professor Rubina Raja udgiver ny bog om den vigtige Ayyubid-Mamluk-bosættelse i området Jerash. Bogen udspringer blandt andet af Rubina Rajas forskningsprojekt ’Ceramics in Context’ finansieret af Carlsbergfondet.

Professor ved Aarhus Universitet og leder af Center for Urban Network Evolution Rubina Raja står sammen med Professor Achim Lichtenberger fra Westfälische Wilhelms-Universität Münster bag den nye bog Middle Islamic Jerash (9th century - 15th century): Archaeology and History of an Ayyubid-Mamluk settlement. Bogen udspringer af Rubina Rajas forskningsprojekt ’Ceramics in Context’ finansieret af Carlsbergfondet samt det dansk-tyske ’Jerash Northwest Quarter Project’.

Jerash, der var beliggende i det nuværende nordlige Jordan, var en veletableret bosætning i hele antikken, og den fortsatte med at spille en vigtig rolle ind i den tidlige islamiske periode, indtil den i vid udstrækning blev ødelagt af et jordskælv i 749 e.v.t. I den mellemislamiske periode, især i Ayyubid-Mamluk-perioden i det 12. til 15. århundrede, blev området imidlertid genbosat. Denne genbosætning er dog forblevet underbelyst, selvom den er en afgørende nøgle til at forstå de økonomiske og politiske faktorer, der prægede regionen fra den 9. til 15. århundrede.

Keramikfund er nøglen

Bogen Middle Islamic Jerash (9th century - 15th century): Archaeology and History of an Ayyubid-Mamluk settlement udforsker nu området Jerash gennem en analyse af hidtil upubliceret materiale fundet i forbindelse med nyere udgravninger i regi af ​​det dansk-tyske Jerash Northwest Quarter Project.

Bogen tager særligt afsæt i keramikfund og diskuterer genstandene i en bredere historiske kontekst. På den baggrund formuleres der endvidere nye perspektiver på udviklingen i Jerash i denne vigtige historiske periode, ligesom bosætningens betydning for Levantens overordnede udvikling undersøges.

Besøg URBNETs hjemmeside og læs mere om bogen

Læs mere om bogen hos forlagetTil oversigt