I december 2019 brød en ukendt epidemi ud i den kinesiske millionby Wuhan. Få måneder senere erklærede WHO Covid-19 for en pandemi, og hurtigt gik et globalt vaccinekapløb af hidtil usete dimensioner i gang. Ny bog udgivet med støtte fra Carlsbergfondet afdækker forløbet.
Thomas Senderovitz, som netop er stoppet som direktør for Lægemiddelstyrelsen og nu er aktuel med en ny bog Kapløbet om vaccinen, der udkommer mandag den 3. maj.
Verden har på rekordtid skabt en række vacciner mod Covid-19, og allerede d. 27. december 2020 blev den første dansker vaccineret. En bedrift, der er at sammenligne med månelandingen. Det mener i hvert fald Thomas Senderovitz, som netop er stoppet som direktør for Lægemiddelstyrelsen og nu er aktuel med en ny bog Kapløbet om vaccinen, der udkommer mandag den 3. maj. Bogen er baseret på en række interviews med Thomas Senderovitz, som videnskabsjournalist Peter Hyldgaard har foretaget og sammenskrevet.
Fra pandemiens begyndelse var Thomas Senderovitz helt tæt på arbejdet med vaccineudviklingen, og i bogen tager han læseren med ind i det episke drama og klæder os på til at forstå kompleksiteten i sådan en udviklingsproces.
Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher, udtaler:
”Det er en dybt fascinerende fortælling, som Thomas Senderowitz her lægger frem i bogen Kampen om vaccinen. Ikke bare får vi fra nærmeste hold indblik i den ekstraordinære bedrift, som det har været at udvikle nye vacciner mod Covid-19 på rekordtid. Vi får også udvidet vores forståelse af det enorme maskineri, som ligger bag udviklingen af vacciner – helt fra den grundvidenskabelige forskning i laboratorierne og til udrulningen af færdige vacciner til verdens befolkninger. Bogen er et must read for enhver, der interesserer sig for samspillet mellem videnskaben og samfundet, og det glæder mig, at Carlsbergfondet har bidraget til at muliggøre udgivelsen til gavn for hele den danske befolkning.”
Tæt på processen – fra forskning til udrulning
Udviklingen af en vaccine mod Covid-19 handler både om forskning, politik og økonomi i international skala. Kapløbet om vaccinen er fortællingen om kapløbet for at genåbne samfundene, undgå massiv overdødelighed og økonomisk ruin globalt. Men bogen er også historien om et kapløb mellem firmaer og verdensdele om at sikre sig adgang til vaccinerne.
Thomas Senderovitz fortæller om den svære balance mellem hastighed og sikkerhed i processen, mellem hensynet til samfundets genåbning, sygdomsbekæmpelse og vaccinernes sikkerhed. Og han beskriver den videnskabelige og faglige opgave med at bedømme vaccinerne og planlægge og eksekvere udrulningen af vaccinationen i Danmark.
Thomas Senderovitz bringer læseren tæt på forhandlingerne i EU og perspektiverer til USA, Kina og Rusland. Han forklarer, hvordan vaccinen blev udviklet og godkendt i et ekstraordinært højt tempo med fuld fokus på sikkerhed i EU, og han forklarer, hvorfor EU i nogles øjne kom sidst med vaccinerne, og hvordan forhandlinger om priser og leverancer med forskellige leverandører gik for sig.
Hvor er vi om to år?
Bogen tager afsæt i de hektiske dage i julen 2020, hvor de første vacciner landede i Danmark. Derfra foldes fortællingen ud med et tilbageblik på de mange udfordringer, der stod foran os i marts 2020. Bogens anden del handler om udrulning og overvågning af vaccinerne i Danmark, om bivirkninger, om vaccineskepsis og om mennesker, medier og vacciner. I bogens epilog kommer Thomas Senderovitz med sit bud på, hvor vi er med Covid-vacciner om to år, og hvordan man kan rammesætte udviklingen af vacciner, så det bliver mere attraktivt for medicinalindustrien at arbejde med dette.
Sundhedsminister Magnus Heunicke har skrevet bogens forord. Bogen er udgivet med støtte fra Carlsbergfondet.
Om forfatterne
Thomas Senderovitz er uddannet læge fra Københavns Universitet, og efter nogle år som klinisk arbejdende læge begyndte han en international karriere med udvikling af lægemidler. Efter 17 år i industrien blev han direktør i Lægemiddelstyrelsen, hvor han de seneste fem år har haft det øverste ansvar for godkendelse og overvågning af lægemidler i Danmark. Desuden var han formand for de europæiske lægemiddelstyrelsers direktørkreds og medlem af det europæiske lægemiddelagentur EMA’s bestyrelse i fire år.
Peter Hyldgaard har mere end 20 års erfaring med videnskabsjournalistik og faglig formidling. Han har blandt andet været videnskabsredaktør på Dagbladet Information og presse- og kommunikationsmedarbejder i Miljøministeriet. Han er desuden medstifter af Videnskab.dk.
Bogen Kapløbet om vaccinen udgives på forlaget Strandberg Publishing.
Læs mere om bogen hos forlaget
Til oversigt