Ny bog foreslår anden model for organdonation i Danmark | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny bog foreslår anden model for organdonation i Danmark

Hver 14. dag dør en dansker, der venter på et nyt organ. Det sker trods årtiers politisk fokus, handleplaner og kampagner, der skal få flere til at blive organdonorer. I en ny bog foreslår postdoc Andreas Albertsen nu, at alle som udgangspunkt er donorer med mindre, at man aktivt har sagt nej. Bogen baserer sig bl.a. på forskning støttet af Carlsbergfondet.

Er det på tide at indføre en ny model for organdonation, hvor alle som udgangspunkt er donorer med mindre, at de har sagt aktivt nej? Og vil det overhovedet være etisk forsvarligt?

Sådan spørger postdoc Andreas Albertsen fra Aarhus Universitet i sin nye bog Organdonation – og behovet for en ny model, som er blevet til på baggrund af forskningsprojektet "Scarcity of Organs: The Role of Families, Markets and the State in closing the Gap" støttet af Carlsbergfondet. I bogen diskuterer han alternativer til den nuværende danske model, hvor man aktivt skal sige ja til at være organdonor. Albertsen argumenterer for, at en model, hvor alle er donorer, hvis de ikke aktivt har meldt fra, vil give flere organer. Og at en sådan model vil være etisk forsvarlig.

Tre modeller

I bogen præsenterer Andreas Albertsen konkret tre alternativer til den nuværende model.

Konkret præsenterer Andreas Albertsen tre alternativer til den nuværende model. En model hvor alle tvinges til at tage stilling, når de tager kørekort; en model hvor registrerede donorer kommer foran i køen, hvis de mangler et organ; og en model med aktivt fravalg.

Selv argumenterer han for, at Danmark skal vælge den tredje model og dermed gå samme vej, som England, Holland og Island netop har gjort. De, der ikke ønsker at donere, skal altså aktivt melde fra.

”Aktivt fravalg fastholder, at den enkelte i sidste ende selv bestemmer, hvad der skal ske med ens organer. Den nuværende model bliver altså vendt om, så de, der ikke ønsker at donere, selv skal melde fra. Erfaringerne fra andre lande viser, at det giver flere organer og redder flere liv,” siger Andreas Albertsen.

Under hver fjerde er i dag organdonor

Selvom danskerne generelt er positivt stemte over for organdonation, er der kun få, der melder sig som donorer. Faktisk er det mindre end hver fjerde dansker, der i dag har tilkendegivet deres holdning til organdonation.

Aktivt fravalg har længe været diskuteret i den danske debat om organdonation. Forslaget er behandlet flere gange af Etisk Råd og blev drøftet i Folketinget i 2018 på baggrund af et borgerforslag. Organdonation – og behovet for en ny model er den første bog på dansk, der giver en systematisk etisk diskussion af, hvordan vi får flere organdonorer.

Bogen Organdonation – og behovet for en ny model er udgivet med støtte fra Carlsbergfondet og Aarhus Universitets Forskningsfond.

Læs mere om Andreas Albertsens forskningsprojekt støttet af Carlsbergfondet 

Læs mere om bogen Organdonation – og behovet for en ny model hos Aarhus Universitetsforlag Til oversigt