Ny bog om byens sidste værtshuse | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny bog om byens sidste værtshuse

Foto: Thomas Skou

I slutningen af 1980’erne var der 1390 værtshuse i København og på Frederiksberg. I dag er der 220 værtshuse tilbage. Bogen ”Stamsteder”giver et kig ind i den kulturelle mangfoldighed, som de brune beværtninger rummer. Bogen udgives med støtte fra Carlsbergfondet.

Værtshusenes historie er unik. Både som tilholdssted for alle sociale lag i samfundet og som særlig tidslomme, hvor udviklingen ikke rigtig rammer.

Bogen ”Stamsteder”giver et kig ind i den kulturelle mangfoldighed, som de brune beværtninger rummer.

Journalisterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen har sammen med fotograf Thomas Skou besøgt alle Københavns og Frederiksbergs værtshuse hen over en periode på halvandet år. I fællesskab har de dokumenteret en del af den danske kulturarv, som sjældent kommer på museum.

På byens brune beværtninger står tiden stille. Værtshusene er upåvirkede af byfornyelsen og udviklingen i øvrigt. Her er det fællesskabet, der er i fokus, og for mange gæster er værtshusene et vigtigt holdepunkt i hverdagen. Som sådan fungerer værtshusene både som socialkontor og værested for mange lokale københavnere.

Værtshuse som et ”tredje rum”

Bogen Stamsteder giver gennem billeder, tekster og interviews et unikt indblik i Københavns og Frederiksbergs forskellige værtshuse. Over ikke mindre end 656 sider kan man møde lokale gæster, læse røverhistorier og få konkret viden om værtshusenes historie.

I bogen kan man desuden læse forord af professor i antropologi og direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev. Han beretter om værtshuset som et para-site; en antropologisk betegnelse om et slags tredje rum, hvorfra man kan betragte den omkringliggende verden ud fra et eksternt perspektiv. Bogen rummer også etiske overvejelser om værtshusets funktion af Mikkel Wold, der har været sognepræst ved Marmorkirken siden 1994, foruden bidrag fra bl.a. sangeren Katinka og forfatteren Jacob Skyggebjerg.

Forlaget Salvador Books står bag udgivelsen, som er realiseret med støtte fra Carlsbergfondet.

Bogen kan købes online i forskellige webshops eller i din lokale boghandler.

Stamsteder er blevet til på ideoplæg fra Salvador Books. Carlsbergfondet har ikke været involveret i hverken udarbejdelse eller redaktion af bogen.

Køb bogen online via SAXOs hjemmeside

Udstilling på Københavns Museum

Til trods for, at byens værtshuse sjældent bliver medregnet som udstillingsværdig kulturarv, kan du i anledning af bogudgivelsen også opleve udstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse” på Københavns Museum.

Udstillingen, der ligeledes er støttet af Carlsbergfondet, tager afsæt i bogens fotos og tekster og løber frem til den 2. januar 2022.


Stamsteder – Københavns sidste værtshuse

Fotoudstilling 1. december 2021 - 2. januar 2022 

Københavns Museum
Stormgade 18
1555 København V
Hver dag kl. 9-18, torsdag kl. 9-21

Læs mere om udstillingen på Københavns Museums hjemmeside
Til oversigt