Ny bog om dansk arkæologis historie | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny bog om dansk arkæologis historie

I dag udkommer bogen ’Store danske arkæologer. På jagt efter fortidens byer’, som er redigeret af Eva Mortensen og Carlsbergfondets Semper Ardens-forsker Rubina Raja. Bogen er støttet af bl.a. Carlsbergfondet, der gennem tiden også har støttet mange af de arkæologiske udgravninger, som bogen beskriver.

I 1811 tog danske Peter Oluf Brøndsted det første spadestik til udgravningen af en antik by på den græske ø Kea. Det var ikke blot den første danske udgravning i Grækenland, men sandsynligvis også den første systematiske undersøgelse af en af regionens byer fra oldtiden. Brøndsted afdækkede blandt andet en Apollonhelligdom og prægtige marmorskulpturer, og han genfandt byens oprindelige navn, Karthaia. 100 år senere deltog Brøndsteds fagfælle Karl Frederik Kinch i de danske udgravninger på Rhodos. Han var med til at kaste nyt lys over byen Lindos’ Athenatempel og undersøgte også byen Vroulia, som anses for at være det tidligst kendte eksempel på byplanlægning i oldtidens Grækenland.

Fra Kea til Kalydon

Store danske arkæologer. På jagt efter fortidens byer tager læseren med ud i verden, hvor Brøndsted, Kinch og andre danske arkæologer har præget og udviklet studiet af såvel årtusindgamle beboelser som de mennesker, der byggede, brugte og ødelagde dem. Vi kommer med K.F. Kinch til det sydlige Makedonien og Rhodos, med Harald Ingholt til Palmyra, med Frederik Poulsen og Ejnar Dyggve til Kalydon, med P.V. Glob til Bahrain, med P.J. Riis til Hama og Tell Sukas, med Kristian Jeppesen til Bodrum. Til sidst vender bogen hjem til Ribe, hvor vi møder mange betydningsfulde danske arkæologer.

Store bedrifter og personligheder

Bogen kommer rundt om, hvordan danske arkæologer har været med til at forme arkæologi som fag og dermed påvirket forståelsen af fortidens bysamfund langt ud over Danmarks grænser. Bogen fokuserer på betydningsfulde arkæologiske bedrifter, store personligheder og udgravningsprojekter, som har belyst fortidens bysamfund, og som til stadighed er basis for nye forskningsprojekter og feltarbejder. Læseren introduceres til baggrundene for at gå i gang med udgravninger, om arkæologernes dagligdag under feltarbejdet, om hvordan sørøvere, krige og lokalpolitik kunne have indflydelse på arbejdet, om nye resultater fra danske arkæologers udgravninger i ind- og udland og meget, meget mere. Historien om store danske arkæologer føres helt op til vore dage, hvor arkæologer i nutiden fortsat er på jagt efter fortidens byer.

Carlsbergfondet har gennem tiden spillet en helt central rolle i for dansk arkæologi, og mange af bogens omtalte feltprojekter har været støttet af fondet.

Læs mere om bogen Store danske arkæologer. På jagt efter fortidens byer hos Aarhus University Presse

Læs mere om Rubina Rajas forskningTil oversigt