Ny udstilling om Mongoliets nomader åbner i dag | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny udstilling om Mongoliets nomader åbner i dag

Besøg Moesgaard Museums nye særudstilling ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” og tag med på en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Udstillingen udspringer blandt andet af sidste bind i Carlsbergfondets 15 bind store serie om verdens nomader ”The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project”, som blev afsluttet sidste år.

Mongolsk kvinde fra Chahar i 1930’erne. Martha Boyer: Mongol Jewelry, 1995, p. 25. Foto: Henning Haslund- Christensen.

På Moesgaard Museums nye udstilling ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader”, der åbner i dag, kan man opleve livet som mongolsk nomade i evig bevægelse. Udstillingen former sig som en rejse med nomaderne og deres dyreflokke på de mongolske stepper og præsenterer publikum for den fascinerende historie om Djengis Khan. De mongolske nomader prægede i mere end tusind år kontakten mellem øst og vest både gennem krigeriske ekspansioner og gennem kontrol med handelsveje over stepper og på tværs af ørkenområder.

Udstillingen baserer sig på bogen Among Herders of Inner Mongolia redigeret af Christel Braae. Bogen, der er sidste bind i Carlsbergfondets 15 bind store serie om verdens nomader, indeholder videnskabelig dokumentation og analyse af data indsamlet på ekspeditioner til Mongoliet i 1936-1939 ledet af Henning Haslund-Christensen. Udstillingen viser fornemme indlån fra udlandet fra Djengis Khans tid og mange pragtfulde genstande, som danske ekspeditioner har hjembragt gennem tiden.

Læs mere om udstillingen hos Moesgaard Museum

Carlsbergfondet store satsning for verdens nomader

Carlsbergfondet har igennem en lang årrække støttet forskning i nomadekulturer i Asien og Afrika gennemført af danske etnografer, arkæologer, geografer, botanikere, religionshistorikere, musiketnologer og fotografer m.fl. Udstillingen om Djengis Khan og Mongoliets nomader udspringer da også af viden og genstande, som er blevet indsamlet i forbindelse med danske antropologers rejser til verdens fjerne egne støttet af fondet.

Forskernes omfattende indsamling af viden og materiale er gennem en årrække blevet samlet i Carlsbergfondets 15-bind store værk om verdens nomader The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project, som blev afsluttet sidste år. I en ny artikel bragt i Carlsbergfondets Årsskrift 2018, der udkom i sidste uge, beretter værkets hovedredaktør antropolog Ida Nicolaisen om nomaderne, om forskningshistorien og om det enorme arbejde, som det har været at nå i mål med Carlsbergfondets store satsning.

Læs Ida Nicolaisens artikel “Alverdens Nomader - The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project”

Forlaget Rhodos har udgivet de første 13 bind i serien.
Find omtaler af de enkelte bind hos Rhodos

Seriens bind 14 og 15 er udgivet på Aarhus Universitetsforlag.
Find omtale af bind 14: Elusive Hunters: The Haddad of Kanem and the Bahr el Ghazal

Find omtale af bind 15: Among Herders of Inner Mongolia The Haslund-Christensen Collection at the National Museum of DenmarkTil oversigt