Ny udstilling om Mongoliets nomader åbner i dag på Nationalmuseet | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny udstilling om Mongoliets nomader åbner i dag på Nationalmuseet

I dag åbner Nationalmuseets særudstilling ”På Djengis Khans Stepper - Mongoliets nomader”. Udstillingen udspringer af sidste bind i Carlsbergfondets 15 bind store serie om verdens nomader ”The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project”, som blev afsluttet i 2017.

En tidsrejse i den transsibiriske jernbane, en himmelstræbende ger, en magisk bålplads og en mumie, som kan have været en af Djengis Khans krigere. Det er noget af det, der kan opleves på Nationalmuseet fra i dag, hvor udstillingen ”På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader” åbner.

I udstillingen, der tidligere har været vist på Moesgaard Museum i Aarhus, træder man direkte ind i en raslende togvogn, der gungrer over skinnerne. Næsten 1000 år passerer forbi vinduet. Først galopperer Djengis’ ryttere forbi i en støvsky, og til sidst overhaler toget en karavane af tætpakkede firehjulstrækkere. Når man stiger ud af togvognen, står man på stepperne foran en stor ger, mongolernes transportable hjem. Ilden fra bålpladsen knitrer, og skygger fortæller om folkehelten Djengis Khan.

Opdagelsesrejsende bragte viden og genstande hjem

Vores viden om nomaderne stammer blandt andet fra den danske opdagelsesrejsende Henning Haslund-Christensen, der rejste ud og indsamlede kulturskatte hos mongolerne i årene 1936-1939. Alt fra hverdagsting til rituelle genstande tog han med hjem til Nationalmuseet. De kan nu ses i udstillingen, som er kulminationen på næsten 100 års etnografisk arbejde med at indsamle, dokumentere og analysere de mongolske nomaders kultur.

Samlingerne fra Henning Haslund-Christensens ekspeditioner omfatter mere end 3.500 genstande. De fremstår som et vidnesbyrd om en storslået kultur, der lever den dag i dag.

”Henning Haslund-Christensens samling er en af kronjuvelerne i Nationalmuseets ekspeditionssamlinger fra det 20. århundrede. Der er alt fra hverdagsting til shamandragter. Genstandene gemmer på historier om relationer mellem stammer, om hierarkier og magt, forholdet mellem guder og mennesker, dyr og landskaber. I et brev hjem skrev Haslund, at til alt, som mongolerne har lagt hånd på eller kastet et blik på, er knyttet en legende”, fortæller museumsinspektør og forfatter til seriens bind 15 ”Among Herders of Inner Mongolia”, Christel Braae.

Uvurderligt værk om nomadekulturer

Når ekspeditionerne til de fjerne egne og verdens nomadefolk overhovedet blev mulige, skyldes det ikke mindst Carlsbergfondet, der støttede disse og siden bekostede udgivelsen af det 15 bind store bogværk The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project, hvoraf det sidste bind ”Among Herders of Inner Mongolia” udkom i 2017. Takket være initiativet står vi i dag med et enestående, videnskabelig funderet værk om verdens nomadekulturer, hvis lige ikke findes internationalt.

Læs mere om udstillingen ”På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader”

Læs mere om Carlsbergfondets The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project

Læs hovedredaktør Ida Nicolaisens artikel om The Carlsberg Foundation's Nomad Research Project

”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” er udviklet af Moesgaard Museum i samarbejde med Nationalmuseet. Se udstillingen på Nationalmuseet fra 7. juni til. 8. september 2019.
Til oversigt