Ny vaccine mod coronavirus består test i mus | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny vaccine mod coronavirus består test i mus

Et dansk forskerhold ledet af Professor Ali Salanti har igennem de seneste måneder arbejdet på højtryk for at udvikle en vaccine mod COVID-19. Forskerne, der bl.a. er støttet af Carlsbergfondet, har nu testet vaccinen i mus med lovende resultater til følge. Inden året er omme håber forskerne at kunne begynde kliniske forsøg på mennesker.

Bag resultaterne står en gruppe forskere fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Siden SARS-CoV-2 begyndte at sprede sig til hele verden, har de arbejdet på højtryk for at udvikle en vaccine mod coronavirus. Et arbejde som Carlsbergfondet uddelte en Semper Ardens-bevilling på 25 millioner kroner til i marts måned.

Læs mere om bevillingen her

Forskerne har nu nået en vigtig milepæl i udviklingen af en vaccine mod den smitsomme virus. De seneste to måneder har de testet den i mus, og resultaterne er rigtig gode.

”Vi har testet vores vaccine i mus og opnår et rigtig godt immunrespons. Det er et vigtigt skridt på vejen. Det er helt afgørende, at vi kan vise de her resultater, som betyder, at vi kan fortsætte efter planen. Hvis ikke vi kunne det, ville vi ikke kunne gå videre,” fortæller professor Ali Salanti.

”Det er imponerende, hvad Ali Salanti og hans team af forskere har nået på de få måneder, de har været i gang med at udvikle en vaccine mod SARS-CoV-2. De flotte resultater i mus lover godt for de videre muligheder for at komme i mål med en vaccine, som kan produceres i stor skala og dermed medvirke til at bekæmpe coronavirus på sigt,” udtaler Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher.

Mus producerede store mængder antistoffer efter vaccination

Forskerholdet har selv udviklet den vaccineteknologi, som de arbejder med. Teknologien hedder cVLP, der står for ”capsid viruslignende partikel”. Med metoden sætter forskerne såkaldte coronavirus-antigener på cVLP’en. Kroppens immunsystem vil herefter reagere kraftigt imod de antigener, der producere antistoffer, og på den måde forhåbentlig danne immunitet.

Det er det, som det nu er lykkedes at opnå i mus. Efter at være blevet vaccineret producerede de store mængder af antistoffer, der kan neutralisere SARS-CoV-2-virus. Mængden og kvaliteten af disse vaccine-inducerede antistoffer testes direkte på SARS-CoV-2-virus i laboratorier under ledelse af professor Søren Riis Paludan, der også er en del af Semper Ardens-projektet.

Hundrede gange stærkere immunrespons

Ifølge forskerne er det vigtigt at kunne lave rigtig mange doser vaccine og helst billigt. De eksisterende data viser, at der kan produceres mange millioner doser i relativt små bioreaktorer. Selve immunresponset er flere hundrede gange stærkere, end når der vaccineres med antigener uden cVLP’en. Og museblods evne til at neutralisere virus er ifølge forskerne markant bedre set i forhold til de forsøg, som andre forskere og virksomheder har publiceret på potentielle COVID-19-vacciner.

Arbejdet med vaccinen bliver udført sammen med konsortiet Prevent-nCov, som forskerne er en del af. Udover Semper Ardens-bevillingen har konsortiet modtaget en bevilling fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 på 20 millioner kroner til arbejdet.
Til oversigt