Nye metoder afslører nyt om fortidens bysamfund | Carlsbergfondet
Til oversigt

Nye metoder afslører nyt om fortidens bysamfund

Dekapolis-by Jerash i Jordan. Foto: Rubina Raja

I årtusinder har netværk af byer formet menneskelige samfund. I dag kan man med avancerede high-resolution-metoder studere udviklingen af disse netværk i hidtil usete detaljer. To af Carlsbergfondets forskere, professor Rubina Raja og professor Søren Sindbæk, står bag ny bog, der præsenterer den seneste viden om forhistoriske bysamfund.

Bogen Urban Networks Evolutions - Towards a high-definition archaeology gennemgår i 40 artikelbidrag nye såkaldte high-definition-tilgange til studiet af fortidens byer. Forskerne har kombineret de mere klassiske arkæologiske metoder med nyligt udviklede naturvidenskabelige og tekniske metoder til blandt andet at præcisere dateringer (eksempelvis kulstof-14 dateringer), kontekster (ved at bruge jordbundskemi og mikromorfologi) og oprindelse (ved at bruge kemiske, isotopiske og biomolekylære analyser). 

Metoderne gør det muligt for forskerne at undersøge de bagvedliggende dynamikker, som hidtil ikke har kunnet observeres i det arkæologiske materiale alene. Ved at sammenholde resultaterne med eksisterende historiske kilder får vi hidtil uset detaljeret viden om, hvordan fortidssamfund udviklede sig.

Bogen, der er redigeret af professorerne Rubina Raja og Søren Sindbæk, præsenterer resultater fra bl.a. studier i Nordeuropa i Middelalderen, det antikke Middelhav og områderne omkring det Indiske Ocean. 

Artikelbidragene tydeliggør, hvordan forskerne med de nye teknikker får en bedre forståelse af, hvordan materiel kultur kom til udtryk og ændrede sig over tid i de undersøgte samfund. Bogen rejser også spørgsmålet om, hvordan og i hvilket omfang disse netværk af byer katalyserede kulturelle og miljømæssige ændringer i fortiden.

Læs mere om bogen Urban Networks Evolutions - Towards a high-definition archaeology hos Aarhusu Universitetsforlag

Læs mere om Urbnet
Til oversigt