Nye ord til Den Danske Ordbog | Carlsbergfondet
Til oversigt

Nye ord til Den Danske Ordbog

Batyskaf, blespand, burrito. Så er der igen nye opslagsord til Den Danske Ordbog. Helt præcis 1.612 nye ord, 19 nye betydninger og 12 faste udtryk. Opdateringen af ordbogen, der støttes af Carlsbergfondet, bliver tilgængelig for offentligheden fredag d. 26. oktober.

Med omtrent 100.000 opslagsord er hovedparten af hverdagssprogets ordforråd allerede dækket i den nuværende netudgave af Den Danske Ordbog. Faktisk stod de ord og udtryk, som vi danskere bruger hyppigst i tale og skrift, allerede at læse i ordbogens papirudgave, der udkom i seks tunge bind i årene 2003-2005.

Alligevel er arbejdet med ordbogen langtfra fuldendt. For dels kommer nye ord dagligt til, dels bærer nogle af de eksisterende opslag præg af tidens tand. Det sidste ses eksempelvis, når sprogbrugen inden for et bestemt område ændrer sig. Tag ’edb’, der gradvis erstattes af ordet ’it’. Der må også tilføjes nye betydninger, hvor de kommer til. Eksempelvis har ordet ’sparre’ ikke længere kun en boksebetydning, men betyder nu også ’at udveksle idéer og forslag’.

Hør om ordbogen på Bogforum

Samme dag, som opdateringen gøres tilgængelig for offentligheden, kan man opleve ordbogens redaktører præsentere de nye ord og fortælle om de redaktionelle beslutninger bag på Bogforums stand C4-010 kl. 14. Få blandt andet svar på: Hvad laver et halvsært og ikke særlig udbredt ord som batyskaf (der betyder specialkonstrueret undervandsbåd beregnet til videnskabelige undersøgelser på stor dybde) i ordbogen? Hvorfor slipper et umiddelbart gennemskueligt sammensat navneord som blespand gennem nåleøjet? Og har burrito - den sammenrullede majspandekage af sydamerikansk oprindelse - virkelig sin berettigelse i Den Danske Ordbog?

Den Danske Ordbog redigeres af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Opdateringen er led i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs store satsning på at tilføje 10.000 ord til ordbogen over få år. Udover Carlsbergfondet støtter Augustinus Fonden og Kulturministeriet ordbogen.

Gå til ordbogen herTil oversigt