Opdagelse af meteorkrater nomineret til pris i Science | Carlsbergfondet
Til oversigt

Opdagelse af meteorkrater nomineret til pris i Science

Skal opdagelsen af 31 kilometer stort meteorkrater under Indlandsisen vinde pris for årets forskningsgennembrud i tidsskriftet Science? Du kan stemme på Carlsbergfondets forskere indtil den 6. december.

I november måned blev det offentliggjort, at et internationalt forskerhold med fremtrædende deltagelse af forskere støttet af Carlsbergfondet havde opdaget et gigantisk meteorkrater på 31 kilometer i diameter under Indlandsisen i Nordgrønland. Nu er forskerne bag opdagelsen nomineret til årets forskningsgennembrud i et af verdens fineste tidsskrifter Science.

”Det føles ret vildt, for det er ikke længe siden, vi udgav studiet. Men det har fået enorm opmærksomhed ude i verden,” siger studiets førsteforfatter Kurt H. Kjær, der er professor ved Københavns Universitet og kurator på Statens Naturhistoriske Museum.

Frem til den 6. december kan man selv stemme på forskningsresultatet

Opdagelsen konkurrerer med 11 andre imponerende studier - heriblandt opdagelsen af 500 millioner år gamle tegn på verdens første dyr, kortlægning af fluens hjerne og opdagelsen af neutrinoer fra fjerne galakser.

Cirkulær fordybning vakte mistanke

Krateret under Indlandsisen blev opdaget, da forskerne i december 2015 nærstuderede et helt nyt kort over topografien under Grønlands Indlandsis. De bemærkede her en gigantisk, men hidtil upåagtet cirkulær fordybning under Hiawatha-gletscheren ved isens rand i Nordgrønland.

Det er første gang, at et krater af den størrelse er fundet under en af Jordens iskapper.

I tre år har forskerholdet, der blandt andet tæller flere forskere fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet, arbejdet på at bekræfte opdagelsen. Krateret viste sig at være usædvanlig velbevaret, hvilket er overraskende, da gletscheris er en utrolig effektiv slibemaskine, som hurtigt vil kunne fjerne sporerne fra nedslaget.

Læs mere om opdagelsen
Til oversigt