Ord for ord: Nyt bind i Dansk Sproghistorie | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ord for ord: Nyt bind i Dansk Sproghistorie

Som del af storværket Dansk Sproghistorie 1-6 ser bind 2 ”Ord for ord for ord” nu dagens lys. Bindet handler om sprogets byggesten, nemlig ordene. Carlsbergfondet støtter udgivelsen af Dansk Sproghistorie.

Hvordan har de skrevne ord gennem historien været stavet? Og hvilke former for tegn har vi brugt til at adskille ord og sætninger? Dansk Sproghistories bind 2 ”Ord for ord for ord” fortæller om de enkelte lyde der har været brugt i udtalen af dansk gennem tiden. Også før de første lydoptagelser i slutningen af 1800-tallet.

I bogen er der kapitler om de tre hovedtyper af ord – arveord, låneord og fremmedord – og om hvordan nye ord dannes ved sammensætning og afledning. Ordforrådet i fagsprog, i navne og i slang behandles, og bogen bugner af eksempler på ord, som vi har lånt fra latin, tysk, fransk, engelsk og nyere indvandrersprog. Beskrivelsen af ordenes historie bygger på en lang række kilder – fra Guldhornets runer over Jyske Lov og Christian 4.s breve til moderne slang.

Om Dansk Sproghistorie

Dansk Sproghistorie 1-6 beskriver på op mod 3.000 illustrerede sider det danske sprogs udvikling og historie fra de tidligste runeindskrifter til det nutidige mangfoldige sprogsamfund. I værkets seks bind beretter sprogforskere og andre eksperter om hvordan udtalen, retskrivningen, grammatikken og ordenes betydning har ændret sig gennem historien. Forfatterne fortæller også om, hvordan man taler dansk i f.eks. Island og EU, og hvordan man engang talte det på Guldkysten. De undersøger også, hvad der sker, når andre sprog som latin, engelsk og tyrkisk dukker op inden for landets egne grænser.

Læs mere om Dansk sproghistorie

Køb bogen online herTil oversigt