Premiere på ny dokumentarfilm om Palmyra | Carlsbergfondet
Til oversigt

Premiere på ny dokumentarfilm om Palmyra

Gravtårne i en af nekropolerne uden for Palmyra, Syrien. Mange af gravportrætterne stammer oprindeligt fra disse grave. Foto: Rubina Raja.

På lørdag d. 24. april får den franske dokumentar Les Visages Oubliés de Palmyre – på dansk Palmyras glemte ansigter - premiere på TV-stationen ARTE. Forskningsprojektet ’Palmyra Portræt Projektet’ danner baggrund for den episke dokumentar om oasebyen midt i den syriske ørken. Se med i aften kl. 20.00, når ARTE’s YouTube-kanal sender et live-streamet interview med projektets forskningsleder Rubina Raja og filmens instruktør Meyar AL-Roumi.

Oasebyen Palmyra har fascineret den vestlige verden, siden den blev genopdaget af europæere i 1700-tallet. I antikken var Palmyra et knudepunkt for handlen mellem øst og vest, da byen ved Efqa-kilden var placeret centralt på karavaneruten fra øst til vest midt i den syriske ørken.

Palmyra havde sin storhedstid i de tre første århundreder e.v.t. Fra disse århundreder er flere tusinde palmyrenske gravportrætter bevaret. Et unikt arkæologisk materiale, som professor på Aarhus Universitet Rubina Raja har forsket i med støtte fra Carlsbergfondet siden 2012 som leder af Palmyra Portræt Projektet. Sammen med sit forskerhold har hun indsamlet data om gravportrætterne, som har givet ny enestående indsigt i deres betydning og brug i den palmyrenske samtid.

I en ny fransk-produceret dokumentar udfoldes Palmyras lange byhistorie – helt frem til de ubegribelige ødelæggelser under ISIS’ belejringer af byen i henholdsvis 2015 og 2016 under den syriske borgerkrig. Den visuelt imponerende film følger Palmyra Portræt Projektets arbejde og udfordringer med at dokumentere byens gravportrætter både før og efter, ødelæggelserne og bombardementerne fandt sted. Filmen understreger på fineste vis det store potentiale, der er i at studere Palmyra gennem de overleverede kalkstensrepræsentationer af byens tidligere indbyggere.

Læs artikel fra Carlsbergfondets Årsskrift 2020 om de palmyrenske gravportrætter

Premiereplakat for Les Visages Oubliés de Palmyre. Un film á la patte and ARTE France.

Verden rundt i jagten på palmyrensk gravskulptur  

Dokumentaren følger Rubina Raja og Palmyra Portræt Projektet verden rundt i deres søgen efter gravportrætterne. Fra samlingen af palmyrenske gravportrætter på Ny Carlsberg Glyptotek i København – den største samling uden for Syrien – til samlingen på Vatikanmuseerne i Rom. Filmen tager også seeren med til Getty Villa i Los Angeles, hvor flere udlånte portrætter fra Ny Carlsberg Glyptotek blev udstillet i 2018, ligesom den kommer omkring de fire gravportrætter, der befinder sig i den store franske kunstner Auguste Rodins samling i Paris.

”Arbejdet med de palmyrenske gravportrætter har krævet meget detektivarbejde grundet situationen i Syrien. Adgangen til andre samlinger verden over har derfor været utrolig vigtig. At eksempelvis Vatikanmuseerne har inviteret Palmyra Portræt Projektet inden for vidner om den høje kvalitet af det arbejde, som projektet udfører med det formål at bevare og tilgængeliggøre Palmyras kulturarv,” siger Rubina Raja.

I dokumentaren - der har Rubina Raja som hovedperson suppleret af flere andre internationale Palmyraeksperter fra bl.a. Palmyra Portræt Projektet - lægges der vægt på vigtigheden af arkivmateriale, når det kommer til arbejdet med Palmyra. Blandt andet Ingholt-arkivet på Ny Carlsberg Glyptotek, som Palmyra Portræt Projektet har forsket i og digitaliseret i forbindelse med den systematiske indsamling af data. Harald Ingholt var en dansk arkæolog, som udgravede i Palmyra 1920’erne og 1930’erne, og materialet fra hans arkiv har været uvurderligt for Palmyra Portræt Projektet.

Udvalgt til international arkæologisk filmfestival

I marts 2021 blev Les Visages Oubliés de Palmyre udvalgt til den 12. – og i år virtuelle – udgave af Nyon International Festival of Archaeological Films. ”Det har været en fantastisk oplevelse og mulighed at medvirke i Les Visages Oubliés de Palmyre. Og det er vigtigt for mig at se, hvordan Palmyra Portræt Projektets forskning bliver gjort bredt og internationalt tilgængelig for offentligheden med denne film,” fortæller Rubina Raja.

Dokumentaren Les Visages Oubliés de Palmyre får premiere på tv-kanalen ARTE lørdag den 24. april kl. 20.50. I morgen torsdag d. 22. april kl. 20.00 kan man på ARTE's YouTube-kanal se en livestreaming af et interview med Rubina Raja og filmens instruktør Meyar AL-Roumi. Allerede i aften kl. 20.00 kan man dog på ARTE’s YouTube-kanal se en livestreaming af et interview med Rubina Raja og filmens instruktør Meyar AL-Roumi.

Se allerede nu filmen på ARTE’s hjemmeside

Gå til ARTE’s Youtubekanal

Om Palmyra Portræt Projektet

Palmyra Portræt Projektet har udarbejdet et korpus på mere end 4000 portrætter. Det er det største korpus af portrætskulptur uden for Rom. Portrætterne, som er tilvejebragt med afsæt i både romerske og lokale traditioner, giver et fascinerende indblik i, hvorledes palmyrenerne så sig selv og deres by.

Palmyra Portræt Projektet var ledet af Rubina Raja med støtte fra Carlsbergfondet i perioden 2012–2020, og den endelige korpus-publikation udkommer i 2022. Projektet har dog allerede udgivet talrige publikationer, og data fra projektet er ligeledes løbende udgivet Open Access.

Se publikationer

Palmyra Portræt Projektet har ændret markant på vores viden om tradition og innovation – såvel i Palmyra som i den antikke verden generelt. Holdet bag Palmyra Portræt Projektet har bestået af såvel danske som internationale ph.d.-studerende og postdocs samt videnskabelige assistenter. Desuden har en række studerende arbejdet i projektet og skrevet specialer om forskellige aspekter af palmyrensk arkæologi og historie. En gruppe internationale eksperter har derudover rådgivet løbende og været medforfattere på flere af projektets publikationer.

Du kan læse mere på Palmyra Portræt Projektets hjemmesideTil oversigt