Professor Charles Marcus modtager H.C. Ørsted guldmedaljen i fysik | Carlsbergfondet
Til oversigt

Professor Charles Marcus modtager H.C. Ørsted guldmedaljen i fysik

Foto: Niels Bohr Institutet

Professor på Københavns Universitet Charles Marcus tildeles en H.C. Ørsted guldmedalje i fysik. Begrundelsen for tildelingen er, at Charles Marcus bringer verden tættere på anvendt kvanteteknologi, som kan blive lige så revolutionerende som H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Anerkendelsen af Charles Marcus sker i 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Med sine banebrydende eksperimenter inden for kvanteelektronik har Marcus gennem 30 år spillet en helt central rolle i udviklingen af feltet, som i dag er i rivende udvikling hen imod egentlige kvanteteknologier, hvor kvantemekanikken kan tøjles og udnyttes i kvantecomputere.

Det er Selskabet for Naturlærens Udbredelse, der står bag uddelingen af H.C. Ørsted guldmedaljen med støtte fra energiselskabet Ørsted. Med guldmedaljen følger et rejselegat på 75.000 kr.

Charles Marcus vil få overrakt guldmedaljen af H.M. Dronningen ved et arrangement i Videnskabernes Selskab den 27. november 2020. Allerede den 19. oktober vil Charles Marcus imidlertid holde en offentlig forelæsning, som bl.a. kan følges via livestreaming. Både overrækkelsesceremonien og forelæsningen er arrangeret med støtte fra Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

Indbegrebet af en moderne videnskabsmand

Charles Marcus er Villum Kann Rasmussen-professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og leder af Microsoft Quantum Lab – Copenhagen. Charles Marcus står også i spidsen for et bemærkelsesværdigt samarbejde mellem Københavns Universitet og Microsoft, som i partnerskab har sat sig for at fremstille en topologisk kvantecomputer.

Om Charles Marcus siger professor Dorte Olesen, præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse:

”Charles Marcus er indbegrebet af en moderne videnskabsmand og en yderst fortjent modtager af H.C. Ørsted guldmedaljen i fysik. Ligesom H.C. Ørsted selv er Charles Marcus både forsker og formidler i verdensklasse, og så har han et særligt øje for, hvordan hans forskning kan komme samfundet til gavn. Han er den første udenlandske modtager af guldmedaljen og er kommet til landet med en fantastisk akademisk baggrund, så han er også et glædeligt eksempel på, hvordan Danmark kan tiltrække nogle af verdens allerbedste forskere.”

Charles Marcus siger om tildelingen af guldmedaljen:

”Jeg er meget beæret over at modtage en guldmedalje fra Selskabet for Naturlærens Udbredelse for min forskning og indsats for at udbrede og advokere for videnskaben. Jeg ynder at se mit arbejde inden for kvanteelektronikken som en naturlig forlængelse af H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen for 200 år siden, så denne anerkendelse fra den danske videnskabsmands eget selskab er en meget stor ære.”

Om H.C. Ørsted guldmedaljen

H.C. Ørsted guldmedaljen gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder. Medaljen kan gives til forskere, der arbejder i Danmark. Hidtil er den tildelt 18 forskere siden 1909, heriblandt de to Nobelpristagere Niels Bohr (1924) og Aage Bohr (1970).

Medaljen er tildelt på baggrund af indstillinger fra danske universiteter og forskningsinstitutioner, og den faglige bedømmelse er foretaget af et udvalg bestående af fem medlemmer af Videnskabernes Selskab.

Charles Marcus’ offentlige forelæsning sker den 19. oktober kl. 19 i Auditorium 1 i H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø. Foredraget kræver tilmelding, 

Tilmeld dig her

Livestreaming af Charles Marcus’ foredrag kan følges på dette link

Læs den fulde pressemeddelelse
Til oversigt