Til oversigt

Carlsberg Laboratorium genbrygger lagerøllens fader

For nylig gjorde forskere ved Carlsberg Laboratorium en spektakulær opdagelse. I en gammel kælder på Carlsberg i København fandt de én af de allerførste Carlsberg-øl brygget med den oprindelige, rene gær fra 1883.

Efter at have overlevet 133 år i en ølflaske i bryggeriets gamle kælder har førende ølbryggere nu formået at genbrygge den øl, der betragtes som faderen til de fleste moderne lagerøl.

I gamle dage var det at brygge øl en uforudsigelig proces, der ofte resulterede i udrikkelig øl. Man kaldte fænomenet for ’ølsygdom’. Men i 1883 revolutionerede Carlsberg Laboratorium verdens ølbrygning med den banebrydende opdagelse af den rene gær, der gjorde det muligt at brygge kvalitetsøl.

Eftersom ’ølsygdom’ var et udbredt problem, gav Carlsberg den nyopfundne gær navnet 'Saccharomyces carlsbergensis’ gratis væk til andre bryggerier. I dag stammer de fleste lagerøl i verden fra netop den type ren gær, herunder øl fra de store internationale brands.

"Uden denne gær ville vi ikke have den type øl, der i dag udgør 90 procent af verdens ølmarked”, siger Storbritanniens førende ølhistoriker, Martyn Cornell.

Det er takket være førende forskere ved Carlsberg Laboratorium, at det er lykkedes at genbrygge den gamle lagerøl ved hjælp af den oprindelige gær og efter nøjagtig samme opskrift som den autentiske 1883-version. Resultatet er en hyldest til den historiske opdagelse på Carlsberg såvel som til det verdensførende moderne Carlsberg Laboratorium.

Bestyrelsesformand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher siger:

”Laboratoriet er berømt for nogle af de mest ekstraordinære opfindelser gennem det sidste århundrede lige fra professor Dr. Emil Chr. Hansens metode til rendyrkning af gær til opfindelsen af pH-skalaen, begrebet proteinstrukturer og karakteriseringen af enzymer. Carlsberg Laboratorium er fortsat en kronjuvel i Carlsbergs bunke af smykker, og denne øl er genbrygget til ære for laboratoriets historiske udvikling inden for forskning og for dets nutidige kapaciteter”.

For første gang i mere end hundrede år får øl-elskere mulighed for at smage en øl, der ikke blot er forfader til de fleste moderne lagerøl, men som ligeledes understreger Carlsberg Laboratoriums kapacitet.

Læs mere om lagerøllens faderTil oversigt