Til oversigt

Smykkevedhæng fra vikingetiden genskabt i 3D

3D-rekonstruktionen er skabt ud fra aftryk i små stumper af støbeforme, og det har gjort figuren tydeligere: Personen bærer en kvindedragt med langt slæb, et smykke om halsen, sværd og skjold samt en hjelm, der minder om romernes. Vedhænget vises her vandret.(Grafik: Sarah Croix)

Forskere fra Semper Ardens-projektet Northern Emporium med professor Søren Sindbæk i spidsen har 3D-printet et unikt vedhæng ud fra en gruppe støbeformfragmenter, der er fundet og opbevaret i Ribe. Vedhænget forestiller måske en valkyrie, og det er første gang, at det er lykkedes forskerne at genskabe en genstand, der ikke længere eksisterer.

Et ødelagt smykke fra vikingetiden er blevet genskabt takket være brug af en uhyre præcis 3D-metode, som længe har været brugt til at fremstille tandproteser med. Med teknologien kan arkæologer analysere dårligt bevaret materiale i meget små dele på en detaljeret måde. Det er første gang, at teknologien benyttes til at genskabe en arkæologisk genstand, som er gået tabt for eftertiden. Rekonstruktionen og studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Archeological Science.

Den rekonstruerede genstand er et vedhæng, der måske forestiller en valkyrie. Vedhænget er gendannet ud fra fragmenter af støbeforme, som er fundet under udgravninger i Ribe. Disse bestod oprindeligt af ler og organisk materiale, herunder hestemøg, og blev de ikke slået i stykker, når smykket eller amuletten var støbt færdigt, er de sædvanligvis forgået over tid pga. det porøse materiale. Derfor er arkæologiske rester af støbeforme i sig selv meget sjældne.

Til videnskab.dk siger Sarah Croix, der er medforfatter på studiet:

”Der er ikke fundet ret mange af denne type figurer, og de, der er, er uden kontekst og datering. Vi kan sige, at disse forme er fundet i lige nøjagtig dette værksted i Ribe og stammer fra første halvdel af 800-tallet,« fortæller Sarah Croix.

Med både våben og kvindeklæder

Selve den genskabte model er kun lige knap fire centimeter høj. På den er afbilledet en person, der menes at være en valkyrie. Personen bærer en kvindedragt med langt slæb, et smykke om halsen, et sværd og skjold og en hjelm, der ligner romernes.

Kombinationen af en kvindedragt og våben har arkæologerne set før, særligt i smykker fra Danmark og England. Eksempelvis er der tidligere fundet en lignende lille figur på Fyn i 2012. Det usædvanlige ved denne figur er, at personen har en hjelm med en dyrefigur på toppen og plader, der går ned over kinderne. Det minder om en antik hjelm fra Romerriget og er ikke tidligere set i vikingetiden, melder forskerne bag studiet.

Det videre potentiale ved 3D-teknologien er stort og rækker ud over det aktuelle studie. 3D-teknologien gør det muligt hurtigt og effektivt at sammenligne eks. smykker og støbeforme på tværs af landegrænser. Dermed kanarkæologerne? få en langt bedre forståelse for forholdet mellem produktionsstedet og det sted, hvor genstanden blev brugt eller begravet.

Gå til artiklen

Læs mere om forskningen og rekonstruktionen på videnskab.dk
Til oversigt