Stay Curious-videoer lanceret af minister og gymnasieelever | Carlsbergfondet
Til oversigt

Stay Curious-videoer lanceret af minister og gymnasieelever

Med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og de to Semper Ardens-forskere Vincent F. Hendricks og Jacob Friis Sherson i hovedrollerne lancerede Carlsbergfondet i den forgangne uge den nye videoserie ’Stay Curious’ for en 2.G-klasse på H.C. Ørsted Gymnasiet på Frederiksberg.

Stay Curious-serien indeholder foreløbig 21 velproducerede videoer, der dels forklarer udvalgte forskningsemner på en let forståelig måde til en yngre målgruppe, dels portrætterer de medvirkende forskere, der alle har en Semper Ardens-bevilling fra Carlsbergfondet.


Ved lanceringen holdt Tommy Ahlers en tale til eleverne, hvori han bl.a. understregede vigtigheden af at være nysgerrig og tro på, at man med sin viden kan gøre en forskel i samfundet. Også Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher talte til eleverne og forklarede, hvorfor fondet ikke kun støtter grundvidenskabelig forskning, men også formidling af den. Efterfølgende så eleverne et udpluk af filmene, hvorefter Carlsbergfondets Semper Ardens-forskere, professor Vincent F. Hendricks og professor Jacob Friis Sherson, fortalte om deres forskning.

Nyt format skal vække nysgerrighed

I syv af de foreløbig 21 producerede videoer fortæller forskerne kort og ”to the point” om et forskningsemne. Hertil hører syv korte videoportrætter af forskerne, hvori de bl.a. fortæller om, hvad der inspirerede dem til at gå forskervejen. Begge videoformater varer cirka tre minutter. Stay Curious-serien indeholder desuden syv længere talks (10-30 minutter) med forskerne. Stay Curious-serien er produceret på engelsk med danske undertekster.

Formålet med Stay Curious-videoserien er primært at fange især de unges opmærksomhed og vække deres nysgerrighed for videnskaben og dens betydning. Videoformaterne imødekommer et stigende behov for at udvikle nye formidlingsformer i en stadig mere fragmenteret medievirkelighed, hvor det er svært at trænge igennem den uanede mængde af informationer, som vi bliver eksponeret for på diverse medieplatforme. Serien benytter sig bl.a. af en kortfattet og let forståelig sproglig stil med visuelle effekter, som appellerer til især unge, der henter meget af deres information på eksempelvis YouTube. Som sådan er videoerne et forsøg på at række ud til unge i et format, som de allerede kender fra deres færden på elektroniske platforme.

Hvem medvirker?

Videoerne har følgende medvirkende forskere, der alle er eller har været støttet med Semper Ardens-bevillinger af Carlsbergfondet. Se videoer om forskerne og deres forskningsemner:

Professor Jacob Friis Sherson (fysiker, Aarhus Universitet)
Professor Andreas Roepstorff (hjerneforsker, Aarhus Universitet)
Professor Jens-Christian Svenning (biolog, Aarhus Universitet)
Professor Jeffrey S. Hangst (fysiker, Aarhus Universitet)
Professor Vincent F. Hendricks (filosof, Københavns Universitet)
Professor Kirsten Hastrup (antropolog, Københavns Universitet)
Professor Johan Peter Uldall Fynbo (astronom, Københavns Universitet)

Alle videoerne er frit tilgængelige i et særligt univers på Carlsbergfondets hjemmeside:

staycurious.carlsbergfondet.dkTil oversigt