Tag Carlsbergfondets podcasts med på ferie | Carlsbergfondet
Til oversigt

Tag Carlsbergfondets podcasts med på ferie

Sommeren er over os, og hvad er mere oplagt end at bruge den lejlighed til at fylde ørerne med gode samtaler om videnskab? Hør bl.a. forskere fortælle om en stor arkæologisk udgravning i Rom, og bliv klogere på manipulation i form af alt fra subtil misinformation til lodrette løgne.

Takket være Carlsbergfondets mange, spændende videnskabs-podcasts kan du sommeren igennem læne dig tilbage og lytte til spændende ny viden leveret af nogle af Danmarks fremmeste forskere. Nedenfor følger et udpluk af vores mange udsendelser.

Find alle Carlsbergfondets podcasts

Eller via din foretrukne podcastplatform – søg efter ’Carlsbergfondet’.

Tag med på udgravning i Rom

I podcastserien ”Cæsars Forum” fortæller arkæologerne Jan Kindberg Jacobsen, Rubina Raja og Trine Arlund Hass om det dansk-italienske samarbejde om udgravningen af Roms ældste kejserforum i det centrale Rom. Serien dykker også ned i fortællingerne om Julius Cæsar og opfattelsen af ham gennem tiden, ligesom den giver indblik i, hvordan hverdagen så ud for almindelige mennesker i antikkens Rom. Podcastserien er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets Forskningsfond,

Lyt til første afsnit 'Rejsen til Rom'

Os og dem

Lyt også til filosof Dan Zahavi og billedkunstner Jeanette Ehlers, når de sammen med journalist Nynne Bjerre Christensen taler om ”os” og ”dem”. Den stigende globalisering synes langt fra at mindske behovet for at definere kulturelle tilhørsforhold. Men hvad er det, der gør, at vi skelner mellem os selv og de andre? I podcast-rækken Videnskab | Lidenskab mødes internationalt anerkendte forskere med landets førende kunstnere i tværfaglige samtaler om aktuelle temaer. 

Hør Videnskab|Lidenskab 'VI & DEM'

Manipulation og lodrette løgne

Det handler om misinformation og lodrette løgne, når professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen og fotograf Henrik Saxgren taler med journalist Mikkel Frey Damgaard under overskriften MANIPULATION. Rebecca Adler-Nissen fortæller om sin forskning i falske nyheder og den voksende spredning af dem på de sociale medier, mens Henrik Saxgren fortæller om sin kunstneriske praksis, der placerer sig i krydsfeltet mellem dokumentation og kunst, mellem sandhed og iscenesættelse.

Hør Videnskab|Lidenskab MANIPULATION

Krøllede molekyler mod corona

Første halvdel af 2020 har stået i coronaens tegn. Og selvom virusset ikke trækker lige så store overskrifter som tidligere, er det stadig lige aktuelt og vigtigt at få bugt med. I denne udgave af ”24 spørgsmål til professoren” fortæller Semper Ardens-forsker Jørgen Kjems om næste generation af anti-virale midler, der er kunstige antistoffer, lavet på maskine. De krøllede molekyler virker bedre end kroppens egne antistoffer og rammer virus på sårbare steder, hvor immunsystemet kikser.

Hør 'Immunsystem på reagensglas'

Hvem var H.C. Ørsted egentlig?

I år fejrer hele Danmark 200-året for H.C. Ørsted, som vi først og fremmest kender som manden bag opdagelsen af elektromagnetismen. Men hvad var han mere end det? I denne udgave af ”24 spørgsmål til professoren” fortæller videnskabshistoriker Helge Kragh om den gigantiske guldalderskikkelse, som kastede glans over dansk naturvidenskab, men hvis naturromantiske verdenssyn var dybt bagstræberisk og fik ham til at bekæmpe den frembrydende atomteori.

Hør 'Ånden i naturen'

Lyt til alle podcasts af '24 Spørgsmål til Professoren' inklusiv hele Radio24syv arkivet

Til oversigt