Vær med til at kortlægge Lyden af Danmark | Carlsbergfondet
Til oversigt

Vær med til at kortlægge Lyden af Danmark

6.a og 5.c fra Løjtegårdsskolen og 5.a fra Kildegårds Privatskole har været med til at teste optageteknologien inden den skal bruges af alle danskere til at indsamle lydklip til forskerne. Foto: Søren Kjeldgaard

Hvordan lyder Danmark? Det kan du være med til at undersøge fra i dag, hvor det stort anlagte citizen science-projekt ’Lyden af Danmark’ netop er blevet skudt i gang af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn 2019. Lyden af Danmark er arrangeret i samarbejde med bl.a. Carlsbergfondet og støttet af Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

Danmark skal være det første land i verden med et nationalt lydkort. Det er ambitionen bag forskningsprojektet ’Lyden af Danmark’, der har brug for dig og alle andre danskere til at hjælpe med at indsamle data i form af lydklip optaget med smartphones. Projektet skal skaffe unik viden om det danske lydlandskab og give svar på, hvordan lyde påvirker vores liv, samfund og natur.

’Lyden af Danmark’ blev lanceret tidligere i dag i Peter Lieps Hus i Dyrehaven i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn 2019. Her var H.K.H. Kronprinsessen - ledsaget af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og forskningsleder Carsten Rahbek - den første til at lave en lydoptagelse, som vil indgå i projektet.

Sammen med forskningsleder for Lyden af Danmark Carsten Rahbæk, Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers optager Kronprinsessen de første lydklip, som skal bruges i projektet. Foto: Søren Kjeldgaard

Teknologien gør det muligt

Herefter er det nu hele den danske befolkning, der skal på arbejde for at hjælpe forskerne fra Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, der står bag projektet. Ved hjælp af en app på mobiltelefonen skal de optage lyde, når de færdes udenfor. Det kan være på vej til arbejde, i skolegården, på skovturen eller et helt andet sted. Det er første gang nogensinde, at lydene for et helt land kortlægges.

”Lyden af Danmark er et rigtig spændende eksempel på, hvordan helt almindelige mennesker kan bidrage til at skabe ny banebrydende forskning til gavn for vores fælles fremtid. Teknologien giver os hele tiden nye muligheder for at forstå vores verden og bidrage til samfundet. Lyden af Danmark bliver til i en kombination af ny teknologi og danskernes nysgerrighed og initiativ. Det er en fremsynet, innovativ og demokratisk måde at drive forskning på”, udtaler uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Professor ved Statens Naturhistoriske Museum Carsten Rahbek, der står i spidsen for Lyden af Danmark, siger:

”Vi ved helt grundlæggende ikke, hvilke lyde der omgiver os. Vi ved ikke, hvordan natur- og menneskeskabte lyde er fordelt i Danmark, og vi forstår ikke, hvordan lydene påvirker os. Det har vi brug for at Danmarks befolkning hjælper med at afdække. Det er let at deltage – det kræver kun en mobiltelefon og 30 sekunder af din tid. Det er både sjovt og så har det stor betydning, når vi skal tage stilling til, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden. Lyden af Danmark kortlægger for første gang nogensinde lydene for et helt land”, siger Carsten Rahbek.

Godt med kvantitet og mangfoldighed

Målet er, at op mod 100.000 danskere vil optage lyden af deres lokalmiljø eller lyden fra steder, de besøger. Der skal optages 30 sekunders udendørs lyd, og man kan lave lige så mange optagelser, som man vil. Alle kan deltage i projektet – unge som gamle, i by og på land. Kvaliteten af projektet vil kun blive bedre af, at der er stor geografisk spredning og mangfoldighed i den indsamlede data.

Bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg Mindelegat, professor Flemming Besenbacher, begrunder opbakningen til Lyden af Danmark således:

”Lyden af Danmark er et ægte citizen science-projekt, der inddrager alle danskere – fra børn og unge uden forkundskaber til højt specialiserede forskere. Projektet appellerer til nysgerrige og videbegærlige mennesker i alle aldre, der får en unik mulighed for at deltage aktivt i dataindsamling og dermed den videnskabelige proces. Det synes vi er vigtigt, da det bidrager til at udbrede kendskabet til og interessen for forskning, hvilket igen er med til at højne dannelse og kvalificere diskussioner i samfundet.

Carlsbergfondets primære formål jo er at støtte grundforskningen i Danmark, men vi er også meget optagede af gennem Carlsberg Mindelegat at støtte projekter, der vækker nysgerrighed og interesse for forskning, ikke mindst blandt unge mennesker, der står over for at skulle vælge uddannelse. Med Lyden af Danmark slår vi to fluer med ét smæk, da projektet jo også er forskning på højt niveau, som skal kortlægge både natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab. Det er ambitiøst og første gang nogensinde, at lydene for et helt land kortlægges.”

Sådan deltager du i Lyden af Danmark

Lydene, som danskerne optager, opsamles i en database, hvor en kunstig intelligens sorterer alle lyddata. Det er planen, at den indsamlede lyddata på sigt skal danne grundlag for forskellige forskningsprojekter om lyd, f.eks. om menneskets indflydelse på lydbilledet i de danske landskaber og miljøer, effekter på naturen og effekter på helbred.

Du deltager i Lyden af Danmark ved at:

  • Tage din smartphone i hånden
  • Gå udenfor
  • Gå ind på Lyden-af.dk
  • Optag 30 sekunders lyd. Du skal være musestille, mens du optager. 

Når optagelsen er slut, vil den kunstige intelligens, som app’en er forsynet med, gætte på, hvad der var på din optagelse, for eksempel fuglesang eller trafikstøj. Du skal afslutningsvis hjælpe den med at blive klogere ved at fortælle den, om den gættede rigtigt eller forkert. Du kan oprette dig som bruger, hvis du f.eks. vil danne dig en samlet overblik over tid i forhold hvor og hvilke lyde, du har optaget.

Om Lyden af Danmark og lanceringen af projektet

Lyden af Danmark er et forskningsprojekt udviklet af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) på Københavns Universitet i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU Compute, Syddansk Universitet, Carlsbergfondet og Carlsberg Mindelegat.

Anna Linn fra DR Ultra var vært for åbningen af Forskningens Døgn og lanceringen af Lyden af Danmark. Her deltog også skolebørn, som i deres natur- og teknik-undervisning har testet aktiviteterne i Forskningens Døgns skoleprogram TÆT PÅ LYD.

Lyden af Danmark er planlagt til at løbe i mindst tre år. Carlsberg Mindelegat støtter projektet frem til 2020.

Læs mere på Lyden af Danmark

#LydenafDK

Eleverne fik overrakt diplomer af Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahler for at hjulpet forskerne med at teste optageteknologien til Lyden af Danmark. Foto: Søren KjeldgaardTil oversigt