Verden har brug for en global dagsorden for sand | Carlsbergfondet
Til oversigt

Verden har brug for en global dagsorden for sand

Foto Copyright: Jim Best

Carlsbergfondets postdocstipendiater Mette Bendixen og Lars Lønsmann Iversen er medforfattere til en kommentarartikel i Nature i dag om den tvingende nødvendighed af en global dagsorden for sand. Fremskrivninger viser, at der fra år 2000 til år 2100 vil ske en 300 procents stigning i efterspørgslen på sand og en 400 procents prisstigning.

Hvad har bygningen du bor i, glasset du drikker af og computeren du arbejder på til fælles? Svaret er mindre end du tror og noget vi hastigt er i færd med at løbe tør for, nemlig sand. Sand og grus bliver udvundet hurtigere end det kan erstattes. Vi er nødt til at håndtere denne ressource bevidst for at beskytte vores floder samt forhindre at verden løber tør, skriver en gruppe forskere fra CU Boulder, University of Illinois, University of Hull og Arizona State University i dagens udgave af tidsskriftet Nature.

Læs kommentaren "Time is running out of sand" i Nature

300 procents stigning i efterspørgsel

Sand er en af hovedingredienserne i opskriften på det moderne liv, og alligevel er det muligvis vores mest oversete naturressource, lyder budskabet. Hastig urbanisering og den globale befolkningstilvækst har øget efterspørgslen på sand og grus med imellem 32 og 50 mio. tons per år. Som følge heraf er er vi ved at dræne en ressource som mange mennesker betragter som uudtømmelig.

”Fremskrivninger viser, at der fra år 2000 til år 2100 vil ske en 300 procents stigning i efterspørgslen på sand og en 400 procents prisstigning”, fortæller Mette Bendixen, forsker ved CU Boulder’s Institute of Arctic and Alpine Resesarch (INSTAAR).

”Der er således akut brug for et overvågningsprogram for at kunne behandle aktuelle data og det eksisterende vidensgab for herefter fyldestgørende at kunne vurdere omfanget af mangelsituationen. Det er op til forskersamfundene, regeringer og beslutningstagere at tage de nødvendige skridt for at få dette til at ske.”

Jagten på sand koster angiveligt liv

Mangel på overblik og overvågning fører til ikke-bæredygtig udnyttelse, planlægning og handel. Fjernelse af sand fra floder og strande har vidtrækkende konsekvenser for økologi, infrastruktur, nationaløkonomier og livsførelsen for de 3 milliarder mennesker, der bor langs verdens floder. Illegal udvinding er blevet dokumenteret i 70 lande på tværs af kloden og kampe vedrørende sand har angiveligt været skyld i hundredvis af menneskers død de senere år, inklusiv lokale indbyggere, politibetjente og embedsmænd.

Et globalt sand-overvågningsprogram er således uomgængeligt.Til oversigt