Videnskab|Lidenskab: En aften om VI & DEM | Carlsbergfondet
Til oversigt

Videnskab|Lidenskab: En aften om VI & DEM

Det nye års første Videnskab|Lidenskab-arrangement dykker ned i mekanismerne, der gør, at vi er tilbøjelige til at skelne mellem ”os” og ”de andre”. Oplev professor ved Københavns Universitet Dan Zahavi og billedkunstner Jeannette Ehlers i samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om kulturelle tilhørsforhold og forskelle.

Når Carlsbergfamilien igen i 2020 byder inden for til Videnskab|Lidenskab, bliver det en aften under overskriften VI & DEM. Filosof og professor ved Københavns Universitet og University of Oxford, Dan Zahavi, vil gøre os klogere på begrebet ”vi” og hvorfor og hvordan fællesskab og kollektiv identitet både inkluderer og ekskluderer.

Aftenen fortsætter i selskab med billedkunstner Jeannette Ehlers, når hun interviewes om sin praksis, der kritisk og aktivistisk forholder sig til, hvordan kulturel og national identitet også beror på mangelfuldheder eller bevidste fortrængninger af andre kulturer i historieskrivningen.  

Om Zahavi og Ehlers

Hvornår, hvordan og hvorfor opstår der et ”vi” mellem mennesker? Dette spørgsmål er afsættet til Dan Zahavis nye Semper Ardens-forskningsprojekt, støttet af Carlsbergfondet. Zahavi, der siden 2002 har været leder af Center for Subjektivitetsforskning, har i løbet af karrieren gjort sig internationalt bemærket med sine filosofiske forståelser af den menneskelige bevidsthed og det menneskelige selv. Forskningsprojektet ”Who are we?” er en filosofisk undersøgelse af begrebet ”vi”; hvad betyder en sådan kollektiv identitet for individets opfattelse og håndtering af en sammensat verden med forskelligartede kulturer?


Mød professor Dan Zahavi og billedkunstner Jeannette Ehlers d. 30. januar i Glyptotekets festsal. Foto: Thomas Szanto & Roar Studio Milano

Jeannette Ehlers arbejder ofte med en kombination af performance- og videokunst, fotografi og skulptur. Det primære udgangspunkt for hendes kunstneriske praksis er tematikker, som omhandler identitet, repræsentation og historieskrivning. For Ehlers er historie netop ikke blot fortid. Ved at genopdage og genskrive fortrængte eller mørklagte sider af Danmarks historie, ikke mindst kolonihistorien, viser Ehlers gennem sine værker, at også nutidens kulturelle og nationale selvforståelse beror på fortrængninger og manipulerede fortællinger om andre kulturer.

Kunst, viden og øl

Videnskab|Lidenskab, som er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Ny Carlsberg Glyptotek, sætter videnskabsfolk og billedkunstnere i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviews. Aftenerne byder desuden på guidede nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets rige samling. Hver gang på baggrund af et aktuelt tema og med gratis pauseudskænkning af aftenens øl, der udvælges særligt til lejligheden af Carlsberg Laboratorium.

Praktisk info

Ny Carlsberg Glyptotek 
Torsdag den 30. januar kl. 18.30-20.30

Almindelig entré til museet. Gratis med Glyptotekets Årskort. 

Bestil billetter her

Bemærk: Der er begrænset antal billetter til arrangementet.

Læs mere om Videnskab | Lidenskab og hør podcasts fra tidligere arrangementerTil oversigt