Til oversigt

Vive le Tour - Den Danske Ordbog får 31 nye cykelord

I dag opdateres Den Danske Ordbog med 472 nye opslagsord. Fremover kan man således finde ord som førsteverdensproblem, hjerteløber, spurtopgør og landsmoder i ordbogens database. Desuden tilføjes 21 nye, faste udtryk - f.eks. ’asfaltere, mens man kører’ og ’perfekt storm’ - samt 26 betydninger til allerede eksisterende ord. Den Danske Ordbog er støttet af blandt andre Carlsbergfondet.

Etapegevinst. Grimpeur. Pointspurt. Den Danske Ordbog er med på den gryende Tour de France-feber, når en ny opdatering med 472 nye ord gennemføres i dag fredag den 17. juni. For når den 109. udgave af verdens største cykelløb om to uger sendes af sted med København som startby for “Le Grand Départ”, er der naturligvis brug for at være oppe på beatet rent sprogligt.

Det markerer Den Danske Ordbog ved at ønske rytterne ’diamanter i benene’ samt tilføje 30 yderligere nye cykelord som bjergspurt, frempind, lirens og spurtopgør. Man vil fremover også kunne slå ord og vendinger som bagbremse, ’have dagen’, ’slå et hul’, ’ramme/møde muren’, udholdenhedsidræt og vindmodstand op.                        

Førsteverdensproblem og landsmoder

Men opdateringen rummer også andet end cykelord. Blandt de 472 nye opslagsord optræder nu livestreame, førsteverdensproblem, hjerteløber og landsmoder. Desuden kan man finde faste udtryk som ’boomer’, ’asfaltere mens man kører’ og ’perfekt storm’, ligesom der er tilføjet nye betydninger til allerede eksisterende ord såsom konto, der nu også kan være ‘på en onlinetjeneste’, samt omfavne forstået som ‘byde velkommen’.

Udover nye ord, betydninger og udtryk revideres mange af de eksisterende ord. Det er nødvendigt, fordi sproget hele tiden udvikler sig, og fordi vores holdninger til sprogets betydninger ændres. Eksempelvis blev begrebet ‘hæftestraf’ officielt afskaffet i Danmark i 2001, og derfor skal det naturligvis fremgå af ordbogens beskrivelser af hæfte og hæftestraf. Derudover skal det justeres andre steder i ordbogen, hvor hæfte og hæftestraf optræder i eksempler og forklaringer (f.eks. i arrest, forvandlingsstraf og promillegrænse).

I den aktuelle opdatering er der foretaget 349 væsentlige revisioner af eksisterende opslagsord.

Læs pressemeddelelse om den nye opdatering

Den Danske Ordbog er støttet af blandt andre Carlsbergfondet.
Til oversigt