Arkæologer finder Danmarks ældste strengeinstrument | Carlsbergfondet
Til oversigt

Arkæologer finder Danmarks ældste strengeinstrument

Ligesom Gundestrupkarret, Skuldelevskibene og Jellingstenene vil Ribe-lyren skille sig ud som en genstand, der er med til at definere den tid, den er skabt i. Foto: Northern Emporium Project

Ribe fungerede allerede tidligt i 700-tallet som et bysamfund. Det kan arkæologer støttet af Carlsbergfondet nu slå fast med fundet af en lyre, som ifølge udgravningens leder, professor Søren Michael Sindbæk, er et vidnesbyrd om, at mennesker boede her året rundt og udførte håndværk.

Forskerne har gennem et år udgravet et område i vikingernes by i Ribe og gjort adskillige værdifulde fund. Ud over lyren er der blandt andet fundet perler, tekstilrester og benkamme med opsigtsvækkende runeindskrifter. Søren Michael Sindbæk, der er professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet og leder af Northern Emporium-projektet, der er støttet af Carlsbergfondet, siger til Kristeligt Dagblad:

”Ligesom Gundestrupkarret, Skuldelevskibene og Jellingstenene vil Ribe-lyren skille sig ud som en genstand, der er med til at definere den tid, den er skabt i. Ligesom at bygge en violin er det at bygge en lyre et krævende kunsthåndværk, så det, at der har befundet sig en lyre i Ribe omkring år 720, siger også noget om, at der allerede i den periode, vi kender som jernalder på vej mod vikingetid, fandtes højt specialiserede håndværk som perlemager eller instrumentbygger”.

Indtil for nylig har der været en debat blandt forskere om, hvorvidt 700-tallets Ribe var en permanent by eller et sæsonmarked, som folk forlod igen efter at have handlet. Den diskussion har Northern Emporium-projektet kunnet bringe til ophør, idet man med de nye fund kan slå fast, at Ribe allerede tidligt i 700-tallet fungerede som et bysamfund, hvor mennesker boede året rundt, og hvor der foregik handel og håndværk, som både omfattede varer langvejs fra og meget avancerede genstande.

P1 Morgen: Hør indslag om fundet med Søren Sindbæk

Læs artiklen 'Tusindvis af fund fra stor ekspedition til vikingetidens første by' af Søren Sindbæk

'Sjældent musikinstrument fra Ribe får international opmærksomhed' i jp.dk
Til oversigt