Efteråret byder på nye ’Offentlige foredrag i Naturvidenskab’ landet over | Carlsbergfondet
Til oversigt

Efteråret byder på nye ’Offentlige foredrag i Naturvidenskab’ landet over

Så er efterårsprogrammet for ’Offentlige foredrag i Naturvidenskab’ klar. Bliv klogere på alskens videnskabelige emner på mere end 150 lokaliteter i både større og mindre byer i Danmark, Færøerne, Grønland og Sydslesvig.

Tag med på en rejse ud i rummet. Forstå tilblivelsen af det moderne menneske. Bliv klogere på smagen af øl. Og få ny viden om tang, Dybhavet og Grønlands Indlandsis.

Så vidt rækker emnerne, når en ny sæson af Offentlige foredrag i Naturvidenskab løber af stablen den 6. oktober – som sædvanlig med støtte fra Carlsbergfondet. Foredragene kan som altid opleves via livestreaming på en lang række lokaliteter over hele Danmark.

Se foredragskalenderen her og klik videre til de enkelte foredrag

Rummet, Dybhavet, menneskets historie og smagen af øl

Foredragsrækken har i efteråret deltagelse af flere forskere støttet af Carlsbergfondet, herunder professor Hans Kjeldsen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, der skyder sæsonen i gang med at tage os med ud i rummet og desuden vil løfte sløret for, hvordan en rummission bliver til.

Rejsen ud i rummet 

Den 3. november er det bl.a. professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, som vil berette om organismer i Dybhavet, der er afgørende for livsforholdene på Jorden.

Dybhavet – nyt fra en ukendt verden 

Ugen efter, den 10. november, er der øl på programmet, når de to brygmestre Zoran Gojkovic og Erik Lund fra Carlsberg Laboratorium fortæller om gærens betydning for øls aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget serveres der små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Entré til dette arrangement er 30 kr.

Smagen af øl 

Den 17. november er det så professor i forhistorisk DNA Eske Willerslev fra Globe Institute på Københavns Universitet, der tager os med gennem menneskets genetiske historie og gennemgår nogle af de begivenheder fra sygdomsepidemier til folkevandringer, der skabte de befolkningsgrupper, vi kender i nutidens verden.

Tilblivelsen af det moderne menneske 

Følg med i hele landet
Offentlige foredrag i Naturvidenskab livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet til biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, kulturhuse, foreninger, forsamlingshuse, gymnasier og skoler mv. i en lang række byer i Danmark, Sydslesvig og Nordatlanten i form af Færøerne og Grønland.

Der er fri entré til de fleste af semesterets foredrag. Vær dog opmærksom på, at de enkelte arrangører grundet COVID-19-situationen kan have fastsat særlige restriktioner. Disse fremgår i så fald på de enkelte lokaliteter.

Foredragsserien arrangeres af fakultetet Natural Sciences, Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Få mere at vide om Offentlige foredrag i Naturvidenskab ved at kontakte arrangørerneTil oversigt