Niels Bohr Guldmedaljen uddeles på søndag | Carlsbergfondet
Til oversigt

Niels Bohr Guldmedaljen uddeles på søndag

Professor på DTU PHYSICS Jens Kehlet Nørskov tildeles Niels Bohr Guldmedaljen 2018. Medaljen, der kun er blevet uddelt 11 gange siden 1955, gives til en fremragende international forsker, der på særskilt vis har bidraget til både de grundlæggende og de anvendelsesorienterede aspekter af fysikken i tilknytning til Niels Bohrs arbejder.

På søndag den 7. oktober – på Niels Bohrs fødselsdag - overrækker H.M. Dronningen dansk forsknings fineste hædersbevisning Niels Bohr Guldmedaljen. Medaljen, der senest blev uddelt i 2013, gives til professor Jens Kehlet Nørskov fra Danmarks Tekniske Universitet ved en ceremoni i Carlsberg Akademi, der fungerede som æresbolig for Niels Bohr fra 1931 til hans død i 1962.

Guldmedaljen uddeles af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) i samarbejde med Københavns Universitet, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet. Med guldmedaljen følger 100.000 euro fra Carlsbergfondet, der gennem mange år spillede en afgørende rolle for Niels Bohrs etablering af moderne fysik i Danmark.

I motiveringen for tildelingen af guldmedaljen til Jens Kehlet Nørskov hedder det blandt andet, at hans arbejde er af stor betydning samfundsmæssigt. Udviklingen af nye katalysatorer til at omdanne energi fra solen til grønne brændstoffer og kemikalier er af yderste vigtighed for at undgå den omfattende brug af fossile brændstoffer, som er så ødelæggende for miljøet og klimaet. Jens Kehlet Nørskov går videnskabeligt i spidsen for en sådan indsats.

Niels Bohr Guldmedaljen – baggrund og historie

Det var Ingeniørforeningen, der i 1955 indstiftede Niels Bohr Guldmedaljen med det formål at hædre en forsker, der har bidraget afgørende til den fredelige anvendelse af atomenergi. Niels Bohr Guldmedaljen blev første gang givet til Niels Bohr på hans 70-års fødselsdag i 1955. I årene 1955 til 1982 blev medaljen uddelt regelmæssigt til ti internationale topforskere: Niels Bohr, John Cockcroft, George de Hevesy, P.L.Kapitza, Isidor Isaac Rabi, Werner Heisenberg, Richard P. Feynman, Hans A. Bethe, Charles Townes samt John A. Wheeler.

Herefter blev den først igen uddelt i 2013 i anledning af 100-året for Bohrs atommodel. Denne gang gik medaljen til den franske fysiker Alain Aspect.

Af samtlige modtagere af Niels Bohr Guldmedaljen er det kun to – John A. Wheeler og Alain Aspect - der ikke har modtaget Nobelprisen i fysik. Det er således meget fornemt selskab, Jens Kehlet Nørskov kommer i med tildelingen af guldmedaljen.

Medaljen uddeles igen i 2022

Der er planlagt endnu en uddeling af Niels Bohr Medaljen. Det vil ske i 2022, som er 100-året for tildelingen af Nobelprisen til Niels Bohr i 1922.

Om medaljen fortsat vil blive uddelt efter 2022, er der ikke taget stilling til.

Besøg hjemmesiden for Niels Bohr Guldmedaljen 2018 

#BohrMedal

Foredrag

Jens Kehlet Nørskov giver i forbindelse med modtagelsen af guldmedaljen to offentlige foredrag arrangeret af Videnskabernes Selskab.

Kvanteteori og søgningen efter nye metoder til energilagring

Quantum theory and the search for renewable energy solutionsTil oversigt