Carlsbergfondets Årsskrift

Carlsbergfondets Årsskrift formidler i tekst, billeder, lyd og video ny forskning støttet af fondet.

I Carlsbergfondets Årsskrift 2020 præsenteres et potpourri af vigtige forskningsaktiviteter og den epokegørende viden, som projekterne kaster af sig. Dyk ned i det interaktive, digitale årsskriftunivers og få perspektiveret forskernes velskrevne artikler med bl.a. podcast-samtaler og explainer-videoer.

Læs bl.a. om udvikling af vaccine og antivirale lægemidler mod Covid-19; genstudier af fortidens domesticerede rissorter; samspillet mellem havenes økosystemer og det globale kulstofregnskab; palmyrenske gravportrætter; studier af sygdomsfremkaldende patogener fra pesten og frem til i dag.

Læs årsskriftet i interaktivt format i fuldskærm
Læs artiklerne i Årsskrift 2020 enkeltvis
Læs årsskriftet i pdf-fil


Årsskrift 2019
Nanorobotter til brug i fremtidig sygdomsbekæmpelse; trusselsbreve og sprogets spor; formler for økonomisk usikkerhed; sandindvindingsmuligheder i Grønland; beregningsmodeller for en grønnere økonomi. 

Carlsbergfondets forskere kommer vidt omkring i videnskabens verden, og i Årsskrift 2019 kan du dykke ned i tolv velskrevne og rigt illustrerede artikler om vigtige grundvidenskabelige emner inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab - alle skrevet af forskerne selv.

Læs artikler fra Årsskrift 2019
Læs Årsskrift 2019 i din browser
Download Årsskrift 2019 som PDF


Årsskrift 2018
Mellem menneskelig og kunstig intelligens; den kreative krig; antik polykromi; på jagt efter nye superledere komiske guldalder; alverdens nomader og arktiske dyr i en postarktisk verden. 

I Årsskrift 2018 kommer Carlsbergfondets forskere vidt omkring. Dyk ned i tolv velskrevne og rigt illustrerede artikler om vigtige grundvidenskabelige emner inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab - alle skrevet af forskerne selv.

Læs artikler fra Årsskrift 2018
Læs Årsskrift 2018 i din browser
Download Årsskrift 2018 som PDF


Årsskrift 2017
Elefanten i det økologiske rum; Hvordan bekæmper man korruption - I forbindelse med udviklingsbistand; At kaste lys over antistof - Alpha-forsøget ved CERN; kunstige insekthormoner. 

Carlsbergfondets forskere kommer vidt omkring i videnskabens verden, og i Årsskrift 2017 kan du dykke ned i tolv velskrevne og rigt illustrerede artikler om vigtige grundvidenskabelige emner inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab - alle skrevet af forskerne selv.

Læs artikler fra Årsskrift 2017
Læs Årsskrift 2017 i din browser
Download Årsskrift 2017 som PDF


Årsskrift 2016
Danske pionerer i Palmyra; nye astronomiske horisonter; civilsamfundets revitalisering; samarbejdets markører; kunstig fotosyntese; Carlsbergfondets arkæologiske projekter. 

I Årsskrift 2016 kommer Carlsbergfondets forskere vidt omkring. Hele 15 velskrevne og rigt illustrerede artikler om vigtige grundvidenskabelige emner inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab - alle skrevet af forskerne selv.

Læs artikler fra Årsskrift 2016
Læs Årsskrift 2016 i din browser
Download Årsskrift 2016 som PDF


Tidligere Årsskrifter

Om Carlsbergfondets årsskrift

Carlsbergfondets årsskrift er en årlig udgivelse, der indeholder rigt illustrerede artikler skrevet til den forskningsinteresserede og lærde læser samt artikler om Carlsbergfamiliens aktiviteter i det forgangne år. I et forord gør Carlsbergfondets bestyrelsesformand status over fondets aktiviteter og rolle i samfundet samt visioner for fremtiden.

Årsskriftet indledes traditionelt med to artikler af det foregående års modtagere af Carlsbergfondets Forskningspris og efterfølges af ti artikler forfattet af fondets forskere. Herefter bringes en række artikler om aktuelle aktiviteter i Ny Carlsbergfondet, Carlsberg Laboratorium, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og Tuborgfondet.

Årsskrifterne har til og med 2015 indeholdt en oversigt over det foregående års bevillinger og fordelingen mellem de fundatsbestemte hovedaktiviteter. Efter 2015 vil disse oplysninger være tilgængelige her på Carlsbergfamiliens respektive hjemmesider.