Brygger J.C. Jacobsen

En mand af fremtiden

1887

Bryggeren dør

Brygger J.C. Jacobsen dør på en rejse til Rom. Inden da er han blevet forsonet med sønnen Carl.

J.C. Jacobsen

Capitain og Brygger

02/09/1811 - 30/4/1887

1879

New Carlsberg

Carl får succes med ølbrygningen og opfører et nyt bryggeri kaldet Ny Carlsberg. J.C. og Carl bliver konkurrenter, og der opstår uenighed og strid mellem dem.

1878

J.C. Jacobsen stifter Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og forestår store dele af Slottets genopbygning efter branden i 1859.

1876

Den 25. september bliver Carlsbergfondet oprettet. J.C. Jacobsen donerede 1 million kr. til fondet som grundkapital ved et gavebrev. Samtidig bad han Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab om at udpege fem professorer fra sin midte til at udgøre fondets bestyrelse. Carlsbergfondets fundats bliver kongeligt konfirmeret den 18. oktober 1876.

1875

J.C. Jacobsen opretter Carlsberg Laboratorium, som bliver en af verdens mest banebrydende forskningsenheder.

1871

Anneksbryggeriet

J.C. Jacobsen udvider og bygger Anneksbryggeriet, som han udlejer til sin søn. Carl er på dette tidspunkt også uddannet brygger.

1854

Familien flytter

J.C., Laura og Carl flytter fra lejligheden i Brolæggerstræde til den nye hovedbygning på Carlsberg (i dag Carlsberg Akademi).
1847

Carlsberg grundlægges

Carlsberg Bryggeri bliver grundlagt i Valby uden for København. Den første tønde bajersk øl står klar den 10. november. Carlsberg bliver navnet på bryggeriet opkaldt efter sønnen Carl og den bakke (det gamle danske ord “berg”), som grunden ligger på.

1845

Zum Späten

J.C. Jacobsen besøger bryggeriet Zum Späten i München. Herfra hjembringer han en undergær, som i de følgende år udgør stammen i Carlsbergs ølproduktion.

1842

Carl bliver født

J.C. Jacobsens søn, Carl Jacobsen, bliver født.

1836

Bajersk øl

Bryggeren J.C. Jacobsen smager for første gang bajersk øl i København. Kort tid efter tager han til Hamborg for at studere gæringsprocessen og teknikken bag det velsmagende tyske øl.

1835

Bryggeriet i Brolæggerstræde

Faderen Christen Jacobsen dør, og J.C. Jacobsen overtager bryggeriet i Brolæggerstræde sammen med moderen.

1834

J.C. Jacobsen bliver gift

J.C. Jacobsen møder Laura Holst, som han gifter sig med i 1839. Gennem Lauras fætre, der studerer i København, får J.C. Jacobsen indblik i den akademiske verden. Han går bl.a. til forelæsninger i biologi og kemi.

1830

Bryggerlav ophæves

De gamle bryggerlav bliver ophævet, og bryggerfaget bliver dermed et frit erhverv, som enhver kan udøve.

1811

Bryggeren bliver født

Jacob Christian Jacobsen bliver født i København den 2. september i Brolæggerstræde i København. Hans mor, Caroline Frederikke Schelbeck, er datter af en københavnsk silkevæversvend. Hans far, Christen Jacobsen, er en fæstebondesøn fra Vendsyssel, som i 1801 er taget til København for at finde arbejde i Kongens Bryghus. Christen bliver selvstændig brygger i 1826 med eget bryggeri i Brolæggerstræde. J.C. Jacobsen er enebarn, og hans barndom og ungdom er præget af skole og arbejde i faderens bryggeri.